Renrasiga hundar var blandraser

Foto: Adobe Alice

Renrasiga hundar var blandraser

En 44-årig kvinna från Malmö ställs inför rätta för att ha sålt blandrashundar som renrasiga bulldoggar. Hon misstänks ha tillverkat egna veterinärintyg där det framgick att valparna var besiktigade utan anmärkning.

I annonsen på Blocket utlovades de renrasiga franska bulldoggarna vara avmaskade, chippade, besiktigade och vaccinerade skriver Skånska Dagbladet. Priset för valparna låg på 16 500 kronor styck. Flera av köparna slog till utan att ens ha sett hunden, andra efter att ha fått bilder och filmer.

Kvinnan startade en Facebookgrupp för valparnas nya ägare och i den uppstod snart en diskussion om valparna verkligen var renrasiga. Flera upptäckte att intygen var falska och bestämde sig för att anmäla kvinnan. Nu åtalas hon för tre fall av bedrägeri och lika många fall av urkundsförfalskning. Förutom att ha sålt blandrashundar som renrasiga bulldoggar misstänks kvinnan ha tillverkat egna veterinärintyg där det framgick att valparna var besiktigade utan anmärkning.

Kvinnan hävdar att valparna var renrasiga när de såldes våren 2019. Hon säger att hon inte fått tag i uppfödaren, men hon kommer att ”jaga vidare”. Däremot är hundarna inte registrerade i Svenska Kennelklubben och hon erkänner att hon själv upprättat veterinärintygen.