Rasen styr inte beteendet

Bild: Adobe Karoline Thalhofer

Rasen styr inte beteendet

Labradorer är snälla och pudlar är kloka, men stämmer det verkligen? En ny studie visar att bara 9 procent av hundars personlighet kan kopplas till ras. Ta därför stereotypa rasbeskrivningar med en nypa salt när det är dags att skaffa en fyrbent vän.

Studien, som presenteras i tidskriften Science, har undersökt kopplingen mellan ras och 

hundars beteenden. Forskarna har fokuserat på så kallade vardagsbeteenden, exempelvis hur lekfull, social, kontaktsökande och följsam en hund är. Utpräglade tjänstehundar och deras funktionella beteenden som jakt, vallning och vaktbeteende, har inte ingått i studien.

– Vi människor är väldigt duktiga på att se mönster, även när det inte finns några mönster att se, säger den svenskättade professorn Elinor Karlsson vid University of Massachusetts Medical School i USA till Dagens Nyheter.

Forskarna utgick från data om nästan 20 000 hundar och enkäter med 18 000 hundägare.

Studien har även inkluderat blandraser, som forskarna kunde kartlägga genetiskt för att se vilka andelar av olika raser hundarna hade i sig. I de flesta fall hade ägarna själva ingen aning om hundarnas härstamning. På så sätt minskade risken att ägarnas relation till hunden skulle vara påverkad av förutfattade meningar.

– Beteenden är enormt komplexa rent genetiskt, där flera olika gener påverkar varandra. Så för att behålla ett starkt beteende i en ras måste man aktivt avla på det i varje generation, annars försvinner det, säger Elinor Karlsson. Om vi hade tittat på de här raserna för hundra år sedan hade vi förmodligen kunnat se större skillnader.