Nyårstips för skotträdda hundar

Adobe.stock.com

Nyårstips för skotträdda hundar

Nyårsafton närmar sig med allt vad det innebär i form av fyrverkerier och smällare. Här har vi samlat tips på hur du kan förbereda den skotträdda hunden för att slippa onödig rädsla och oro runt tolvslaget.

När det smäller utomhus är det viktigt att hunden har en trygg plats att vara på. Välj ett passande rum hemma där du kan skapa ett mysigt krypin för hunden att ta sin tillflykt till under nyårsnatten. Bäst är ett rum helt utan fönster, men finns fönster kan du täcka över dessa med ljud- och ljusisolering i form av tjocka gardiner. Placera sedan hundens bädd samt en radio i rummet och vänj hunden vid att vara där i god tid innan själva nyårsafton.

Under själva tolvslaget kan du sedan höja volymen på radion för att maskera ljuden från fyrverkerierna. Verkar din hund orolig och har svårt att komma till ro kan du själv göra den sällskap i rummet vid tolvslaget. Att vara ensam och rädd är nämligen ingen höjdare för vare sig fyr- eller tvåbenta.

Ha inte hunden lös

Ha inte hunden lös under dagarna kring nyår om du vet att den är rädd för smällar. Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden av någon anledning skulle komma lös och rymma i ren förskräckelse.

Hundar som är lite oroliga kan i vissa fall bli hjälpta av adaptil-halsband eller liknanade hjälpmedel. Det är halsband med lugnande feromoner som kan motverka att hunden går upp i stress som finns att köpa på apoteket. En del hundar kan också bli hjälpta av att ha på sig bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna.

Även om din hund inte är rädd för fyrverkerier så är det dumt att utsätta den i onödan. Ta till exempel aldrig med hunden ut vid tolvslaget. Många hundar klarar både sitt första och andra nyår utan att visa några tecken på att vara rädda, men utvecklar sedan rädsla för fyrverkerier på senare år.

(Källa: Agria)