Nya och upprustade rastgårdar i Gävle

Foto: Adobe Felix Mizioznikov

Nya och upprustade rastgårdar i Gävle

Gävles hundrastgårdar har länge varit ett av de hetaste ämnena i medborgarförslagen. Nu har kommunen tagit fram en plan som bland annat innebär att sju nya rastgårdar ska byggas samt en större aktivitetspark.

Hälften av Gävles 17 hundrastgårdar är för små eller så slitna att de bör stängas eller tas bort anser kommunens tjänstemän. Istället föreslår man att sju nya rastgårdar ska byggas fördelat efter var kommunens nästan 9 000 registrerade hundar faktiskt bor, skriver Gefle Dagblad. Dessutom föreslås även en större hundaktivitetsrastgård i Regementsparken.

De nya rastgårdarna kommer att byggas eller rustas upp efter två standarder. En small-rastgård ska vara minst 1 000 kvadratmeter och inredas med bland annat liggande trädstammar, buskage och stenar. För hussar och mattar ska det finnas sittmöbler, papperskorg och belysning.

En mediumstor hundrastgård ska vara minst 2 500 kvadratmeter och ha en ännu mer varierad lekyta för hundarna. I planerna för den stora hundaktivitetsgården nämns bland annat rinnande vatten från kran, agilitymiljö, varierad terräng i olika höjd och en yta på minst 4 000 kvadratmeter.