När flocken utökas

Stock.adobe.com

När flocken utökas

Att få barn är ofta en omvälvande händelse och tid, inte bara för de nyblivna föräldrarna, utan även för familjens hund. Här får du tips på hur din hund och bebis får en bra start tillsammans.

De flesta hundar har rutiner i vardagen tillsammans med sina ägare. Till exempel när det blir promenad, när hunden får mat och var den får vistas. När flocken utökas kan det finnas rutiner i vardagen som behöver ändras, men försök att upprätthålla så många av de vanliga rutinerna som möjligt.

Tänk igenom hur den nya vardagen kommer se ut i god tid innan bebisen kommer eftersom det kan ta tid att ändra befintliga vanor. Hundar är vanedjur. Om för många av rutinerna ändras kan hunden känna sig osäker och bli stressad över förändringarna i vardagen samtidigt som mer fokus kanske ligger på bebisen i stället för hunden.

Om hunden är van vid att promenera vissa tider kan det vara bra att ta hjälp av någon som kan gå promenader den första tiden. Då kan hunden fortsätta ha det aktiva liv den haft innan bebisen kom samtidigt som du som förälder kan stanna kvar i bebisbubblan.

Om din hund följer dig runt i hela huset kan det vara en bra idé att träna på att den kan vara bakom en barngrind eller i en lekhage. På så sätt kan hunden lära sig att roa sig med något utan att känna sig utestängd från familjen när bebisen börjar krypa runt på golvet.

Med en bebis kommer även leksaker och andra småsaker på golvet. Träna ”byteslek” med hunden så att hunden är van att lämna över de saker den kan hitta på golvet. Då slipper du konflikter framöver.

Försök att tänka på hunden i vardagen med bebisen, så att det blir en så smidig övergång som möjligt. Glöm inte bort hunden när all uppmärksamhet riktas mot den gulliga nykomlingen. Det är ju samma fina kompis som tidigare och måste få minst lika mycket uppmärksamhet och kärlek som innan bebisen kom.

(Källa: Agria)