Möt vinnarna här!

Möt vinnarna här!

Hur malliga är årets vinnare egentligen efter att ha vunnit fina priser? Och hur bar sig Kristina Fornstedt åt för att knipa både Årets brukshund- och Årets spårhund-titel för andra året i rad? Vi har frågat. Läs om alla vinnarna här.


ÅRETS BRUKSHUND & ÅRETS SPÅRHUND
Kristina Fornstedt med Micc, 5 år, border collie.

Du och Micc vann titeln Årets SBK-hund för andra året i rad, grattis!
– Det här är helt fantastiskt! Det här är ju andra året i rad som vi tar de här fina titlarna. Det är inget jag kunnat drömma om!

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Vi har byggt upp en fantastisk fin relation sedan han var valp! Micc är en stabil, kampglad, uthållig hund med en härlig av- och påknapp och vi har så himla roligt ihop. Och så har vi nog haft lite tur med – och duktiga träningskamrater!

Hur mallig är du när du går ner på klubben nu?
– Haha, visst är jag väl stolt över min fina Micc! Han ligger mig väldigt varmt om hjärtat och gör mig väldigt glad!!!

Hur blir satsningen i år?
– Micc och jag kommer att ligga lågt i år! Jag har just bytt knäled, så jag får ta det lite lugnt och rehaba. Micc är ju redan kvalificerad till SM i år, så jag hoppas vi kan starta då och kanske kunna göra någon tävling innan! Så vi kommer att träna det jag fixar, så får vi njuta av våra fina framgångar!

ÅRETS RAPPORTHUND
Thomas Franzon med Vallhunden Glock, 5 år, border collie. Hjälpföraren Ia Weylandt svarar:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Från den stund vi fick klartecken från uppfödaren att det fanns en hanvalp åt oss, så satte vi upp målet att stå på startlinjen på SM i Rapport på SBK:s 100-årsjubileum 2018.
Och i princip sedan han flyttade hem till oss i april 2014, så har han matchats mot det målet. 2018 blev ett helt fantastiskt år då Glock blev DM-Mästare i både rapport och spår. Han kvalade också till SM i båda grenarna, vi valde såklart rapporten… och åkte från Ronneby med ett SM-Guld. Att få kröna ett sånt magiskt tävlingsår med att bli Årets Rapporthund känns bara så stort!

Hur malliga är ni när ni går ner på klubben nu?
– Inte malliga, men väldigt stolta och glada över vår underbara hund. Medlemmarna på Strängnäs BK har varit fantastiskt stöttande och peppande under hela året och vi har blivit ordentligt firade.

Hur blir satsningen i år?
– Det kommer bli några starter i rapport under våren, med fokus inställt på SM i augusti. Sedan skulle det vara kul att få representera Sverige i rapport på Nordiska Mästerskapen 2019. Efter SM-segern blev Glock uttagen 2018, men vi tyckte han var för oerfaren då. Men viktigast av allt är ju såklart att vi fortsätter ha så jäkla kul när vi tränar!

ÅRETS SKYDDSHUND
Glenn Andersson med Mallecrafts ICE, 6 år, malinois från egen uppfödning.

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Han är tränad från valp mot polistjänst och tävling i skydd/spår, men satsningen mot SM startade sommaren 2017 inför kvalperioden mot SM 2018. Jag reser mycket i tjänsten och har inte riktigt haft tid och möjlighet att satsa fullt tidigare.

Hur mallig är du när du går ner på klubben nu?
– Nä, knappast mallig men jäkligt nöjd att satsningen gav resultat. Den egna känslan av att lyckas är viktigast för mig. Jag är en utpräglad tävlingsmänniska och trivs i den miljön.

Hur blir satsningen i år?
– Håller sig Ice frisk – vilket inte är helt självklart i skyddsträning – och jag har tiden så satsar jag mot SM. Vi ligger högt upp på kvallistan så förhoppningsvis blir det SM även 2019. Det är jäkligt kul att bli tvåa på SM men ännu roligare att vinna, så det är såklart målet om jag kommer dit!

ÅRETS SÖKHUND
Inki Sjösten med Gränsvallarens Amica, 3 år, border collie:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Jag har inte tänkt så mycket på denna utmärkelse, utan blev riktigt överraskad när beskedet kom. Det har varit fokus på sök-SM 2018 efter det kvalificering till sök-SM 2019.

Hur malliga är ni när ni går ner på klubben nu?
– Inte speciellt mallig, det ligger inte för mig. Men lite stolt är jag nog…

Hur blir satsningen i år?
– Sök-SM 2019 och elitspår till hösten som omväxling.

ÅRETS PATRULLHUND
Maria Ljungmark med Ekhöjdens Ö-Man, 5 år, riesenschnauzer:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– 
Vi började träna patrull 2017, men Ö-Man var sedan tidigare grundad i spår, sök och lydnadsklass vilket jag tycker att vi har haft stor nytta av.

Hur malliga är ni när ni går ner på klubben nu?
– Jag är bara glad över att vi haft ett fint tävlingsår!

Hur blir satsningen i år?
–  2019 tänkte jag att vi skulle försöka satsa lite mera på spårsök och lydnadsklass.

ÅRETS LYDNADSHUND
Malin Karlsson med Krydds Elton, 6 år, border collie:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Redan från det att Elton kom hem till mig som valp har jag haft höga mål och siktat högt när det kommer till lydnaden. Vi kanske inte har tränat specifikt för denna utmärkelsen, utan målet har hela tiden varit att försöka bli ett grymt bra team tillsammans och att då få den här utmärkelsen blir ju en väldigt fin bekräftelse på att vi lyckats!

Hur mallig är du när du går ner på klubben nu?
– Självklart kommer man att känna sig lite extra stolt när man kommer till klubben, men tycker även att mina fina träningskompisar samt klubbkamrater också ska känna sig malliga för utan deras hjälp hade vi aldrig lyckats så bra!

Hur blir satsningen i år?
– I år hoppas jag på att kunna satsa lite mer på träningen samt tävlandet än vad jag kunde göra förra året då jag var gravid i stort sett hela tävlingssäsongen. Jag ser verkligen fram emot detta tävlingsår!

ÅRETS RALLYLYDNADSHUND
Malin Sigrén med Benkebos-Nett, 5 år, border collie/australian shepherd.

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Nett har tränat rallylydnad sen våren 2015 och gjorde sin debut i augusti 2015.

Hur mallig är du när du går ner på klubben nu?
– Lika mallig nu som innan, har ju med mig min bästa vän oavsett!

Hur blir satsningen i år?
– Satsningen i år blir att ha så roligt vi bara kan på SM och U-SM, så får vi se hur långt det räcker. Förutom rallylydnad tränar och tävlar Nett i lydnad, freestyle, Htm, nose work och drag. Tyvärr kan vi inte satsa på en landslagsplats i och med att Nett ej är registrerad.

ÅRETS YTSÖKHUND IPO-R
Bosse Gustafsson med Spinoy’s Norma, 4 år, tervueren:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Eftersom jag tränat sök med flera hundar tidigare så fick Norma följa med på träningarna tidigt. Hon var cirka fyra månader när vi i lugn takt började.

Hur malliga är ni när ni går ner på klubben nu?
– Inte särskilt, men jag får väl bjuda mitt trevliga träningsgäng på fika någon dag på klubben.

Hur blir satsningen i år?
– Vi kommer att tävla mer i år och hoppas på några bra resultat!

ÅRETS IPO-R RUINSÖKSHUND
AnneCharlotte Bengtsson med Vassruggens Vade Brand, 11 år, golden retriever:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Sedan Odin var ett år.

Hur mallig är du när du går ner på klubben nu?
– Jag känner mig bara tacksam över att en gång i livet få dela min vardag och fest tillsammans med denna underbara hund.

Hur blir satsningen i år?
– Även om motivationen fortfarande är på topp så är det dags för Odin att gå i pension. Livet som räddningshund är mycket krävande och slitsamt. Så nu blir det sköna stunder i bassängen och på tread millen för att hålla lederna mjuka.

ÅRETS MONDIORINGHUND
Jonas Wallén med Bruksviljans B-Grip, 5 år, malinois:

Hur blir satsningen i år?
– Jag har tre planerade tävlingar i Sverige, Enköping, Landskrona och Katrineholm. Till det kommer FMBB och förhoppningsvis FCI VM beroende på resultaten under året.

ÅRETS IPO-HUND
Frida Wallén med Bruksviljans Amen, 7 år, malinois:

Hur länge har du tränat för den här utmärkelsen?
– Jag har tränat för tävling sedan 2001. Jag och Amen har tränat IPO/IGP sedan 2014.

Hur malliga är ni när ni går ner på klubben nu?
– Jag känner mig verkligen inte det minsta mallig. Däremot är jag glad och stolt över det som jag och Amen har gjort. Däremot vet jag att skillnaden för oss mellan succé och fiasko ofta är minimal.

Hur blir satsningen i år?
– Vi satsar på SM och förhoppningsvis VM.