Möt Molly – stjärnan i årets julkalender

Foto: Privat

Möt Molly – stjärnan i årets julkalender

Brukshunden fick en exklusiv intervju med Molly, snart 5 år, som har en av huvudrollerna i årets julkalender. Tillsammans med matte Emma Thorsell tävlar hon också framgångsrikt i flera hundsporter, bland annat freestyle. Molly har även en lillasyster, pudeln Bubbel, som hon gärna tränar agility med.

 Hej Molly, du har en huvudroll i årets julkalender. Kan du avslöja lite om vad som kommer att hända?
– Ja, det är klart att jag kan. Julkalendern kommer att utspela sig på en och samma plats, både i nutid och för 100 år sedan. Jag lever på 1920-talet med min matte Rakel. En dag skapas ett maskhål i väggen som binder samman 1920 och 2020. Det kommer att leda till en massa spännande äventyr både för mig och de båda huvudrollsinnehavarna Mira och Rakel.

Du kommer även att synas i Talang 2021, filmen ”Snälla Kriminella” och ”Berts dagbok” nästa år. Hur kom det sig att du blev skådespelerska?
– Det var en ren slump. Jag fick först en roll i en reklamfilm, strax efter det fick jag rollen i julkalendern och sen har det bara rullat på. Jag har till och med blivit kontaktad av USA och när läget har förändrats så hoppas vi kunna åka dit. Det är verkligen så kul att jobba som hundskådespelerska och ett stort plus är såklart allt extra gott godis jag får under inspelningsdagarna.

Du tävlar också framgångsrikt i flera hundsporter, till exempel agility, rallylydnad och heelwork to music. Vilket är ditt bästa tips för att lyckas och vilken sport tycker du är roligast?
­– Mitt bästa tips är att träna för att det är så kul! Det behöver inte vara så planerat och seriöst jämt utan hellre lite och ofta. Jag och matte har såklart våra inbokade träningsdagar när vi är på klubben eller i hundhallen. Men sen gör vi nåt litet på hundpromenaden, hemma, i gallerian eller under restaurangbesöket. Allt för att jag ska vänja mig vid olika miljöer och människor. Det kan vara något trick jag redan kan, ett som jag håller på att lära mig eller någon rallyskylt som vi behöver boosta upp lite.

Sedan har vi sådana där små enkla agilityhinder som går att bära med sig. Med ett par, tre sådana hinder tränar vi lätt lite olika kombinationer och svängar. Enkelt och inte superplanerat, men effektivt för oss. Vi bor mitt i stan så det kan vara en utmaning att kunna träna utomhus, men vi hittar alltid lösningar på det.
Jag tycker allt är skoj att träna, men det är inte alltid så kul att vara så lugn och koncentrerad som jag måste vara i rallyn. Då föredrar jag agility där jag får skälla hur mycket jag vill och freestyle är alltid roligt!

Och till sist – hur kommer du att fira jul och nyår?
– Jag kommer förhoppningsvis vara i vårt andra hem i Spanien (men det beror ju lite på hur läget ser ut då). Helst med så lite fyrverkerier som möjligt om jag får välja, men matte brukar sätta på superhög musik och sen tränar vi freestyle med extra gott godis så då brukar jag inte märka av smällarna. Blir vi kvar här hemma så vet jag att en kompis har ett extra rum på hundhotellet vid Arlanda.