Misshandlade Runa har fått nytt hem

Bild: Adobe Elle

Misshandlade Runa har fått nytt hem

Misshandlad, förvildad, infångad och akut opererad. Schäfertiken som hittades för en knapp månad sedan i Runhällen i Uppsala län har inte haft ett lätt liv, men nu ser lyckan ut att vända.

När Runa, som schäfertiken numera kallas för, fångades in förväxlades hon först med en annan bortsprungen hund, men trots att hon var id-märkt hittades ingen ägare utan hon överlämnades till Länsstyrelsen. Veterinärundersökningen visade att tiken hade allvarligt skadade tår och att flera av tänderna var nerslipade.

– Det här är inte skador hon kan ha åstadkommit själv utan det är en människa som har gjort det. Det måste ha orsakat stor smärta hos henne, säger Marika Strandberg Furu, djursjuksköterska på Morgongåva veterinärklinik, till Upsala Nya Tidning.

Marika startade en insamling för att bekosta veterinärvården som överträffade alla förväntningar. Totalt kom det in 130 000 kronor från över 800 donatorer.

Länsstyrelsen i Västmanland, som ansvarade för Runa, fick in mängder med ansökningar om att få adoptera henne. Efter en noggrann urvalsprocess blev det en familj i Västsverige som får ge schäfern ett nytt hem. De säger till tidningen att trots allt Runa har fått gå igenom är hon väldigt social, otroligt glad och går bra ihop med familjens hund. Brukshunden önskar Runa allt gott och att hon får det liv hon nu förtjänar i en kärleksfull familj.

Schäfern på bilden är inte Runa.