Lykke – travsportens första antidopningshund

Lykke – travsportens första antidopningshund

Riesenschnauzern Lykke, 2,5 år, är unik på så sätt att han inte bara letar efter sprutor och burkar som innehållit olagliga dopingpreparat. Han söker också igenom boxar och luktar på urinfläckar för att hitta hästar som kan ha dopats.

Det Lykke gör är sannolikt världsunikt eftersom han även söker efter spår av preparat som redan har passerat igenom hästens kropp. Han kommer bland annat att söka igenom boxar och urinfläckar både på tävlingsplatser och vid kontroller i träning för att peka ut hästar som kan vara behandlade och därmed bör provtas.

– Lykke har sedan i våras tränats in på flera preparat och vi kommer att träna in fler allt eftersom tiden går. Lykkes kapacitet är stor och för hans känsliga nos finns nästan inga begränsningar, berättar Agneta Sandberg, djurskyddsspecialist på Svensk Travsport.

Lykkes förare Fia Mårdfeldt menar att Lykke har visat sig ha alla de kvaliteter som behövs för en hund som ska arbeta med sökuppdrag på den här nivån.

– Hans personliga egenskaper i kombination med en enorm analysförmåga gör honom till ett fantastiskt verktyg. Vi är nu redo att stötta Svensk Travsport i deras antidopningsarbete och med Lykke kan vi ta arbetet till nya nivåer.