Lär valpen genom lek

Stock.adobe.com

Lär valpen genom lek

Att leka med valpen är både kul och spännande. Men det är samtidigt början på valpens tidiga träning. Genom att leka skapar du snabbt en bra relation med hunden. Lek och motion stimulerar också muskeltillväxten, skelettet och lederna.

För att få en lydig och lugn hund som vuxen är det bra att introducera vissa lydnadsmoment redan när du leker med valpen. Om du har kontroll över leken, har du kontroll över valpen. Kom dock ihåg att valpen fortfarande är väldigt ung och att du måste ha tålamod för att lära den att lyda. När du har lärt valpen grundlydnad kan du gå vidare till mer avancerad träning på en brukshundsklubb.

Jaktlekar tar fram valpens naturliga jaktinstinkt. Lär valpen att vänta när du har kastat en leksak, tills du ger den ett kommando att hämta den. Den ska också vänja sig vid att bli inkallad, även när den rusar iväg för att hämta sin favoritleksak.

Pipleksaker kan få igång valpens rovdjursinstinkter och därför är någon form av kontroll önskvärd. Lär till exempel valpen att sluta ”döda” leksaken genom att släppa den och återvända till dig på kommando.

Kamplekar lär valpen att släppa leksaken på kommandot ”loss!” Kom ihåg att alltid belöna valpen när den gör rätt. Du bör träna lite men ofta, tills det valpen släpper leksaken omedelbart på ditt kommando.