Lär hunden hitta kantareller

Foto: Adobe Stock

Lär hunden hitta kantareller

Det är inte alltid så lätt att hitta skogens guld när man är sugen på en härlig kantarellmacka. Svampsäsongen är lång och varar från sommaren långt in på senhösten. Nu kan du träna upp din hund att bli en riktig svampjägare genom att följa de här råden:

Presentera kantarellen
Sätt kantarellen på en pinne och göm den bakom ryggen. Ta fram den och presentera den för hunden. När hunden tittar på kantarellen, belöna och göm den igen. Upprepa flera gånger.

Lukta på kantarellen
Samma som steg ett, men låt hunden nosa på kantarellen och belöna när den gör det. Upprepa flera gånger. Det är viktigt att inte själv ta i kantarellerna. Använd handskar eller plastpåse. Detta eftersom hunden ska lära sig kantarelldoften och inte gå på människodoften.

Ge kommandot för markering, till exempel sitt, skall eller ligg
Sätt kantarellen på en pinne och placera den på marken. När hunden kommer fram till kantarellen ska du ge kommandot som du önskar för markering, till exempel sitt, skall, ligg eller stanna. Belöna och upprepa flera gånger.

Ändra positioner på presentationen
Sätt återigen kantarellen på en pinne. Presentera den genom att placera den på marken – men på olika avstånd. Hunden får titta. När hunden kommer fram ska den markera. Belöna och ta bort kantarellen. Upprepa flera gånger.

Sätt på tjänstetecken
Samma som steg fyra, men sätt på hunden sitt tjänstetecken innan ni startar. Det kan vara ett halsband, en scarf eller något liknande. När hunden kommer fram till kantarellen får den belöning. Ta bort kantarellen och tjänstetecknet. Det är viktigt att ta av tjänstetecknet när hunden jobbat klart. Detta för att vara tydlig mot hunden när den ska arbeta eller inte.

Lägg på kommandot ”leta kantarell” och visa med handen
Placera nu kantarellen, fortfarande fastsatt på en pinne, en bit bort. Sätt på tjänstetecknet. Ge kommandot ”leta kantarell” och peka med handen. När hunden kommer fram, ge kommandot för markering och belöna. Ta bort kantarellen och tjänstetecknet och upprepa. Kommandot ”leta kantarell” kan även läggas in mellan steg fyra och fem om man är säker på att hunden förstått.

Ta bort synintrycket och göm kantarellen
När stegen ovan fungerar kan du ta bort hunden så att den inte ser vart du lägger kantarellerna, men detta innan du sätter på tjänstetecknet och kommandot för att skicka ut att leta.

Ut i skogen och upprepa steg 5-7
Nu är det dags att ge sig ut i svampskogen och upprepa tidigare steg. Fram till hit kan du öva på valfri plats utomhus.

(Källa: Aftonbladet)