Till huvudinnehållet

Klicka här för att se hur den nya webbplatsen fungerar.

Tema

Långläsning: Specialsök

1073658
Redaktion 28 februari, 2020 Uppdaterades 16 april, 2025 5 minuters läsning
Långläsning: Specialsök

Foto: Långläsning: Specialsök

Nu har Svenska Brukshundklubben startat arbetet med att ta fram ett prov i specialsök, både som träningsmöjlighet för tjänstehundar och som en kul och utvecklande aktivitet för vanliga hundar och deras ägare.

Det är med stort intresse som Brukshundsverige följer utvecklingen av det nya provet där hundar ska söka, hitta och markera en specifik doft i olika miljöer. På kongressen 2017 beslutade Svenska Brukshundklubben (SBK) att starta arbetet med att ta fram ett prov i specialsök. Förbundsstyrelsen har tillsatt en projektgrupp och för närvarande pågår utformning av regler och utbildning av funktionärer. Till våren planeras de första inofficiella proven med siktet inställt på officiella prov 2022.

Specialsök innebär att hunden ska söka efter och markera en viss doft. Det handlar om ett flexibelt och verklighetsnära prov där hunden arbetar i varierande miljöer, på liknande sätt som en tjänstehund i arbete. Provet är avsett att fungera både som träningsmöjlighet för tjänstehundar och som en rolig och utvecklande aktivitet för vanliga hundar och deras ägare. Ytterligare ett syfte är att utvärdera hundarnas arbetsförmåga.

Specialsök är inget nytt påfund utan har sedan länge bedrivits av myndigheter som polisen, tullen och Försvarsmakten. Det finns också en ren tävlingsform av specialsök som benämns nosework. Inom SBK har olika former av specialsök skett främst inom tjänstehundsverksamheten, men det förekommer även att lokala brukshundklubbar arrangerar inofficiella tävlingar med varierande upplägg. För att inte tala om alla vi vanliga hundägare som roat både oss själva och våra hundar genom att låta dem leta efter gömda saker. Alla dessa aktiviteter ryms inom en bred definition av begreppet specialsök.

Nytänkande prov

En utmaning är variationerna i provet och möjligheten till nytänkande. Sök­­­områdena är förlagda till verkliga miljöer med normalt förekommande störningar där flera testmoment kan förekomma, till exempel terrängsök, sök i byggnad eller fordonssök. En grundläggande tanke är att varje förare ska kunna välja det arbetssätt som passar ekipaget bäst, eftersom provet ska passa för olika sorters hundar.

Det finns även en funktionell lydnadsdel, till exempel att föraren vid behov kan styra sin hund. Dessutom tillkommer test av hundens miljö­säkerhet då sökarbetet kan ske på olika underlag och med varierande störningar.

Ola Folkesson är sammankallande i den projektgrupp som verkar för att etablera specialsöket inom SBK. Han berättar för tidningen Brukshunden att det finns ett mycket stort intresse kring gruppens arbete.
Trots att det har varit ett omfattande arbete så har det aldrig känts svårt. Det är många som tycker att det är spännande och roligt med specialsök och det har gett oss en mycket positiv känsla i arbetet. Det har ibland varit en utmaning att få förståelse för att det handlar om mer än tävling och vi har fått vara tydliga med att det även rör sig om träningsmöjligheter för tjänstehundar och en trevlig aktivering för vanliga hundägare.

Ola menar att de har valt att skynda långsamt eftersom det har varit viktigt att hämta in synpunkter och erfarenhet utifrån.
– Varje gång ett utkast har presenterats så har vi fått in många kloka kommentarer. Särskilt stort var engagemanget när vi i början av året lade ut testmomenten, vilket gav många välmotiverade svar. För mig har det varit en självklarhet att andra ska kunna ta del av vårt arbete och att vi ska ta till oss de synpunkter som kommer in.

Utbildning av funktionärer

För att arrangera ett prov i specialsök kommer det att behövas två funktionärskategorier. En provledare som utformar sökområdet och ansvarar för provets praktiska genomförande och en domare vars uppgift är att godkänna sökområdet och bedöma hur ekipaget lyckas med sin uppgift. Efter provet ger domaren en muntlig återkoppling till hundens förare, med konstruktiv kritik och goda råd för vidare utveckling.

Bedömningsmodellen påminner om mentalbeskrivningen (MH), där domaren beskriver hur hunden arbetar. Detta för att den som läser protokollet ska kunna få en ungefärlig uppfattning om hundens prestation.

Just nu pågår en pilotutbildning för domare. I den första funktionärskullen utbildas cirka 25 personer och Ola betonar att dessa har ett bredare ansvar än enbart utbildning.
– Vi har valt personer med kunskap och erfarenhet av specialsök, gärna i tjänstesammanhang och med erfarenhet som domare och beskrivare eller annan förankring inom SBK. Andra är eller har varit aktiva inom myndigheter som polisen, Tullverket, Försvarsmakten och Kriminalvården. Några kommer från privat verksamhet. De är med och utvecklar provformen genom att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.

Specialsök för alla

Ola Folkesson ser fram emot ett intensivt år 2020.
– I januari träffas projektgruppen och domargruppen för fortsatta diskussioner och därefter hoppas vi kunna ge ut instruktioner för de inofficiella prov som startar under våren. Tanken är att de ska fungera som testverksamhet och ge erfarenheter för att utveckla provformen ytterligare. Ett fullständigt förslag ska finnas tillgängligt och behandlas av Svenska Kennelklubben under 2021 för att hålla tidsplanen.

Ola poängterar att specialsöket har sin grund i Svenska Brukshundklubbens historia, vilket gör det naturligt att provet utformas så att det stödjer tjänstehundsverksamheten och att utformningen ska ligga nära den skarpa verksamheten inom specialsök. Men det innebär inte att vanliga hundägare glöms bort.
– Vi behöver de aktiva tjänstehundsförarna för att stärka vår kompetens och erfarenhet, men det är lika viktigt att få med de vanliga hundägarna. Dagens nybörjare är morgondagens mästare och det går inte att skapa en spets utan en bredd. Tjänstehundsverksamheten är viktig, men vi behöver också nybörjare för att försäkra oss om framtiden.

Information från projektgruppen publiceras löpande på SBK:s hemsida. Där finns även en längre artikel om specialsök.

www.brukshundklubben.se/specialsok

Text och foto: Anna Persson


Dela artikeln

Träning

Fysövningar på stranden

Nu när sommaren är här passar det perfekt att ta ett träningspass på stranden. Här kommer några övningar som går att utföra både på land och i vattnet.

Eva
Eva Solstrand 5 juli, 2025 Uppdaterades 5 juli, 2025 3 minuters läsning
Webbild liggande

Foto: Stock.adobe.com

Slalom mellan dina ben på stranden eller i vattnet

● Under 3-5 minuter går hunden slalom mellan dina ben. Du kan även träna själv genom att gå ner i utfallssteg under tiden hunden går slalom mellan dina ben. Du kan utöka tiden gradvis när hunden byggt upp sig bättre fysiskt.

● Övningen tränar rygg, bål, bogar och benstyrka generellt. Svängrörelserna i slalom ger även lite extra träning för fram- och bakbenens inåt- och utåtförarmuskler.

● Du kan göra övningen på stranden eller i vattnet. Vattennivån ska nå strax under hundens mage eller lite lägre. Väljer du att göra övningen i vattnet blir det lite tuffare på grund av vattenmotståndet i rörelserna. Samtidigt är vattnet avlastande och ger hunden stöd att utföra rörelsen. Det blir som en hydrostatisk korsett runt hundens kropp vilket gör att många bättre klarar att ta ut steget.

● En alternativ övning som tränar samma muskler är att hunden går i en åtta mellan dina ben på stranden eller i vattnet.

Tåhävningar på stranden eller i vattnet med båda framtassarna upphöjda:

Ställ hunden med båda framtassarna lite upphöjda, bogbrett mellan frambenen och höftbrett mellan bakbenen samt tassarna är så parallella med kroppen som det går.

Om hunden inte belastar ett ben fullt ut, gnugga tassen lätt mot underlaget 3-5 ggr innan övningen startar, för att öka hjärnans medvetenhet om benplaceringen.

● Övningen tränar rygg, bål, bogar och benstyrka

● Ställ hunden med båda framtassarna lite upphöjda, exempelvis på en bryggkant, på en platt sten eller på ett omkullfallet träd på stranden.

● Du kan även göra övningen i vattnet med vattenhöjd max upp till under magen. Även i vattnet står hunden med framtassarna något upphöjda.

● Hunden står bogbrett mellan frambenen och höftbrett mellan bakbenen. Tassarna är så parallella med kroppen som det går, det vill säga inte för mycket utåt- eller inåtroterade.

● Om hunden inte belastar ett ben fullt ut, gnugga tassen lätt mot underlaget 3-5 gånger innan övningen startar, för att öka hjärnans medvetenhet om benplaceringen.

● Dra en leksak eller godis framåt så att hunden sträcker sig mot belöningen, det vill säga lutar sig framåt. Det gör att hunden står mer på tå med både fram- och baktassarna.

● För tillbaka godiset i neutralposition. Då sänker hunden tassarna och står inte längre på tå. Hela tassen/trampdynorna nuddar då underlaget.

● Gör övningen i 2-3 minuter.

Hunden skrittar, travar eller galopperar i vattnet med dig:

● Att gå eller springa med sin hund i vattnet är för de flesta hundar bra och rolig fysträning där ni tillsammans tränar kroppskontroll, kondition och styrka.

● Om hunden rör sig där vattnet nästan når upp till magen är det fysiskt utmanande med vattenmotståndet. Samtidigt är vattnet avlastande och ger hunden stöd att utföra rörelsen. Det blir som en hydrostatisk korsett runt hundens kropp vilket gör att många hundar bättre klarar av att ta ut steget.

● Lägre vattennivå innebär mindre vattenmotstånd, men även mindre avlastning och stöd för hunden.

● Vill du utmana konditionen hos er båda två lite mer kan intervaller i trav och galopp vara ett bra alternativ.

● Om din hund inte är i så bra fysisk form låter du den lugnt skritta fram och tillbaka i vattnet med dig vid sin sida.



Klubb/Medlem

” Att vara hundförare i Hemvärnet är coolare än att flyga JAS”

Från skeptisk nybörjare till prisbelönt befäl – Kicki Ylander och Jebas Alfa har förändrat hur hundar används i Hemvärnet. Nu har de utsetts till Årets Tjänstehundsekipage – ett kvitto på både engagemang och nytänkande.

Karin Wandrell
Karin Wandrell 3 juli, 2025 Uppdaterades 5 juli, 2025 5 minuters läsning
Webbild liggande

Foto: Privat



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Brukshunden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.