Izor - Årets polishund

Pressbild

Izor – Årets polishund

Årets polishund 2020 är en 7-årig tysk schäferhane som heter Försvarsmaktens Izor. Tillsammans med sin förare Erik Karlsson arbetar han som patrullhund i Region Stockholm, framför allt med att spåra misstänkta personer, men även vapen och narkotika.

Erik fick under pågående utbildning ta över Izor från en kollega som skulle sluta och de två har arbetat tillsammans i snart två år. På denna korta tid har de hunnit bli ett effektivt team med ett högt antal registrerade insatser.
– Izor är en följsam hund som alltid vill vara till lags, men samtidigt är arbetsvillig, säger Erik när han ska beskriva sin hund. Han är trevlig och lugn men kan också växla upp när det behövs.

Även om Erik är relativt ny som hundförare så har han en hel del att jämföra med då Izor är hans åttonde schäferhund. När Erik sökte till polishögskolan var siktet inställt på att bli hundförare, precis som sin pappa.
På frågan om vad som gör Izor till en bra polishund lyfter han fram att Izor är tydlig i sitt arbete, vilket gör det lättare att förstå när han är något på spåren. Izors viktigaste egenskap som polishund är kanske ändå att han alltid stöttar sin förare, även i trängda situationer.

Vid en insats under året fick Izor visa prov på dessa egenskaper när han genom ett bett i armen avväpnade en psykiskt sjuk man som riktade vapen mot Erik.
– Jag litar på att han är med mig till slutet, vilket gör att jag känner mig trygg.

Juryns motivering:
I sin motivering lyfter juryn bland annat fram att ekipaget har ett mycket brett spektrum av utförda uppdrag och i dessa har Izor genomgående visat mycket stor arbetsvilja och idoghet. I nomineringen har juryn särskilt beaktat patrullens engagemang, stora initiativförmåga och mod vilket resulterat i att vara en betydande resurs för polisverksamheten.

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten, Johan Pettersson, Polisens Hundförarförbund.