Hybrid mellan hund och räv

Stock.adobe.com

Hybrid mellan hund och räv

När ett gatudjur i Brasilien blev påkört av en bil och inlagd på sjukhus visade det sig snart att det var mycket speciellt. Genetiska studier visar att det är världens första upptäckta hybrid mellan en tamhund och en pampasräv.

Flavia Ferrari, veterinär vid Federal University of Grande do Sul, Brasilien, berättar i en intervju med tidningen The Telegraph att även om djuret inte var lika fogligt som en hund saknades den aggressivitet som förväntas av en vildhund när den hanteras.

– Dogxim hade en blyg och försiktig personlighet och föredrog i allmänhet att hålla sig borta från människor. Hon ville heller inte äta hundmat, utan föredrog små råttor, och liknade inte någon av de hundraser som annars lever i regionen.

En serie genetiska analyser avslöjade bland annat att djuret hade 76 kromosomer totalt, inklusive två X-kromosomer med olika morfologi, vilket tyder på att det härstammar från två olika arter.

När forskarna analyserade gatudjurets mitokondriella DNA upptäckte de att mamman förmodligen var en pampasräv (Lycalopex gymnocercus) och pappan en tamhund (Canis lupus familiaris).

Efter det hybriddjuret återhämtat sig från skadorna efter kollisionen flyttades hon till en djurpark där hon tyvärr dog under okända omständigheter.

Bildtext: En pampasräv tros vara mamma till hybriddjuret.