Husdjur spelar viktig roll under pandemin

Foto: Simone / Adobe Stock

Husdjur spelar viktig roll under pandemin

Att klappa och gosa med sin hund, är viktigt för att vi ska må bra visar en ny studie. Janette Young, forskare i medicin vid University of South Australia och författare till studien säger till SVT att vår relation till våra djur kan motverka de effekter som berövandet av hudkontakt medför under pandemin. När nästan halva befolkningen på jorden har djur, så kan de vara en av de största hälsoresurserna vi har nu under denna tid.

I studien har hon intervjuat 32 djurägare. De uppgav att djuren gav dem tröst, avslappning och en känsla av förtrolighet.

Runt 90 procent pekade just på hudkontakten som avgörande för att kunna känna dessa hälsoeffekter. Janette Young berättar att flera husdjursägare uppgav att de kände sig omhändertagna av djuren.
– Många kände att djuren bara “visste” när något inte stod rätt. Då gav de tröst genom att gosa eller bara sitta på dem.

Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, menar att det kan finnas en evolutionär förklaring från långt tillbaka i tiden.
– Beröring var ett sätt att hålla ihop gruppen. Att röra varandra är ett sätt att visa att man är vänner och är nära varandra. Har man inte fått beröring på lång tid då betyder det att man hamnat utanför. Därför kan husdjur spela en viktig roll, särskilt för de som bor ensamma.