Hundsmugglingen når rekordnivåer

Bild: Adobe gamelover

Hundsmugglingen når rekordnivåer

Under 2021 beslagtogs rekordmånga smuggelhundar av Tullverket. Fram till och med oktober månad hittades 483 hundar vilket är 189 fler än under hela 2020.

Redan tidigt under pandemin såg Tullverkets experter på handel med levande djur att smugglare utnyttjade det växande intresset för att skaffa hund. Valparna föds ofta upp under tveksamma djur- och smittskyddsförhållanden för en billig peng. Ofta tas valparna från tiken för tidigt och tvingas utstå tuffa och långa transporter i så väl lastbilar som personbilar.

– För inte så länge sedan hittade vi sex hundvalpar som transporterades i ett bagageutrymme. När vi skulle öppna luckan slickade de av kondensen från vindrutan – så törstiga var de. De hade vistats fritt utan att göra ifrån sig, kanske var det just därför de inte fått vatten och mat, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, till Aftonbladet.

Oftast avlivas hundarna för att de är i ett förfärligt skick, det är mer barmhärtigt. Veterinären gör bedömningen, men de avlivar inte om det finns en annan lösning.

Håkan Hansson ser ingen tendens till att insmugglingen av hundar håller på att mattas av. Suget efter hundar är fortsatt stort och smugglarna kan tjäna stora pengar i Sverige genom att sälja hundarna via internetannonsering.