Hundproemad i mörker utan reflexer

Hundexpertens bästa tips för en trygg vinter

Vintertid finns det flera saker som är extra viktiga att tänka på som hundägare för att minska risken för tråkiga skador och i värsta fall dödsfall. Läs hundexpertens bästa tips för en trygg vinter här.

Vintern är en särskilt utsatt period för både hund och ägare, och många av landets hundar löper stor risk att drabbas av förfrysningsskador och trafikolyckor till följd av kyla och mörker. Linnéa Kjellén, hundens och kattens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, delar med sig av sina bästa tips för en trygg vinter för alla fyrbenta vänner och deras familjemedlemmar.

Sätt på hunden reflexer

Många trafikolyckor med gående inblandade skulle kunna undvikas om fler använde reflexer på både sig själva och sina hundar. Det bästa är om hunden har på sig både reflex och lamphalsband då det ger bilister tid att upptäcka hunden i mörkret. En hund utan reflexer som möter en bil med halvljus syns först när den är 20–30 meter från bilen. Med en bra reflex syns hunden redan på cirka 125 meters avstånd.

Som hundägare bör man räkna med extra omvårdnad om framför allt hundens tassar och päls som är känsliga för väta, kyla och snö. Hundar med tunn päls har i regel svårare att hålla värmen med pälsens hjälp och små hundar som är nära marken är också mer utsatta för kylan. Även om förfrysningsskador kan förekomma så är de sällsynta jämfört med köldkramp, som innebär att hundens tassar drabbas av kramp ute på kalla promenader.

Se upp för köldkramp

Tydliga tecken på köldkramp är att hunden stannar upp och lyfter på en eller flera tassar.

– Om din hund påverkas av kylan så kan det vara en god idé att sätta på den ett värmande täcke. Tänk på att det är bra om ett täcke skyddar hela ryggen samt även åtminstone en del av den känsliga buken. Drabbas hunden av köldkramp kan man massera tassarna försiktigt och på så sätt värma upp dem, säger Linnéa Kjéllen.

Glykol kan vara dödligt

En vanligt förekommande vinterrisk är också glykol. Det används i spolarvätska och kylarvätska till våra bilar och kan leda till allvarliga skador och är i värsta fall dödligt. Linnéa Kjellén uppmanar till vaksamhet.

– Glykol smakar sött och därför är det tyvärr något som våra hundar gärna slickar i sig. Det behövs heller inte mycket för att dosen ska vara dödlig. Symtomen är bland annat illamående, trötthet, kramper, kräkningar och kraftigt ökad törst. Kontakta din veterinär direkt om du misstänker att hunden fått i sig glykol, även om du inte ser några symtom, säger Linnéa Kjellén.

Hundexpertens bästa tips för en trygg vinter:

Använd både reflex och lampa på hunden. En reflex syns bra när mötande använder lampa eller strålkastare, men för andra behövs lampa för att hunden ska synas.
Tänk på hur just din hund klarar kyla. Tumregeln är att en mindre hund med mindre päls betyder att den behöver desto mer hjälp för att hålla värmen.
Ta hand om tassarna. Under kallare perioder utsätts hundens tassar för extra påfrestningar. Vägsaltet kan dessutom torka ut trampdynorna och ge sprickor i hundens huden – en god regel är att skölja av och torka av tassarna vid hemkomst från promenaden.
Om hunden drabbas av köldkramp, värm upp tassarna genom att massera dem försiktigt. Om det är ett återkommande problem kan man ta kortare promenader och hitta andra sätt att aktivera hunden inomhus.
Ta hand om pälsen. Om pälsen blir för lång eller blir tovig så drar den lättare åt sig fukt, snö och is. Klipp pälsen runt tassar och nertill på benen för att undvika att bollar av snö fastnar.
Var uppmärksam på om din hund fått i sig glykol. Symptom inkluderar bland annat illamående, kräkningar och kraftigt ökad törst. Kontakta din veterinär direkt om du misstänker förgiftning.
Tänk på att en hund som vistas mycket i kyla behöver mer energi i fodret än på sommaren. Fodret bör anpassas för den enskilda hundens behov och bör ta hänsyn till hundens ålder, vikt, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem.
Lämna aldrig hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.

stock.adobe.com