Att inte plocka upp hundbajs i naturreservat gör den biologiska mångfalden en otjänst, varnar en studie.
Enligt forskare vid universitet Gent kan hundars avföring och urin påverka miljön negativt. Varje år uppskattas hundarnas behov i det fria tillföra marken i genomsnitt 11 kilo kväve och 5 kilo fosfor per hektar – åtminstone i de fyra olika naturreservat som ligger i närheten av den belgiska staden och som har ingått i undersökningen, enligt studien som har publicerats i tidskriften Ecological Solutions and Evidence.
Uträkningen bygger på att hundarna får göra sina behov fritt. Om matte eller husse i stället håller hunden kopplad och plockar upp bajset minskas tillförseln av fosfor med 97 procent och kväve med 56 procent, enligt ett scenario. Det beror på att hundbajset står för nästan allt fosfor medan kväve kommer från både avföring och urin. Att få bort kisset är en svårare nöt att knäcka, vilket får forskarna att rekommendera markförvaltare att överväga hundförbud i områden med särskilt känsliga ekosystem, skriver VN Explorer.
Geneviève Metson, universitetslektor på Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet, tycker att studien är intressant eftersom den belyser de olika intressen som måste samsas i ett naturreservat nära en stad.
– Vi vill att människor ska njuta av de här områdena och människor tycker om att gå ut med sina hundar. Men vi vill också skydda känsliga ekosystem och därför är det viktigt att se till att människor plockar upp efter sina djur, säger hon till TT.