”Hundar söker” letar vapen på skolor

Bild: Adobe javitrapero.com

”Hundar söker” letar vapen på skolor

Sundbybergs stad planerar att införa ett nytt projekt för att öka tryggheten på kommunens skolor där hundar ska nosa upp droger och vapen. 

”Hundar söker” arbetar till största delen inom skola och omsorg med målet att främja en narkotika- och vapenfri miljö för barn och ungdomar på skolor runt om i landet. Hundföraren Jannicke Jernström berättar att det är nytt att skolor använder hundsök som metod.
– Vi fungerar som ett komplement till polisen. Enligt oss är det en ny typ av förebyggande insats med syfte att eleverna ska inse att det är nolltolerans i skolan mot droger och vapen, säger hon till tidningen Mitt i Sundbyberg.

Hundsök är en del i ett stort förebyggande arbete som Sundbybergs kommun gör mot kriminalitet och organiserad brottslighet. En trygg skola är en viktig del i det arbetet, menar kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S). Däremot kommer det att dröja innan hundsök på skolorna blir verklighet då det är mycket som behöver säkerställas först. Det handlar framför allt om rutiner som ska sättas, som till exempel rapportering av fynd, information till elever och föräldrar samt samarbete med andra aktörer.