Hundar ”ser” med nosen

Bild: Adobe otsphoto

Hundar ”ser” med nosen

Hundar är bättre på att hitta runt med hjälp av nosen än vad vi tidigare trott. Det visar en ny studie som har skannat hjärnan på hundar.

Att hundar har ett imponerande luktsinne är ingen nyhet, men faktum är att deras luktsinne är så bra att hundar faktiskt ”ser” världen med sin nos. Nu har forskare upptäckt ett nervsamband mellan de områden i hundars hjärnor som förbinder lukt och syn, något som inte tidigare har setts så starkt hos någon art – inte ens hos människor.

I den nya studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neuroscience, visar forskare för första gången de omfattande nervförbindelserna, de så kallade ”informationsmotorvägarna”, som förbinder hundens nos med stora delar av hjärnan.

Resultaten baseras på skanningar av hundhjärnor och anatomiska studier. De fann att den del av hundens hjärna som har med luktsinnet att göra är närmare kopplad till andra delar av hjärnan. I synnerhet har kopplingen mellan de delar där luktintryck bearbetas och där synsinnet hör hemma fångat forskarnas uppmärksamhet.

Enligt Peter Sandøe, professor vid Köpenhamns universitet och chef för Center for Research in Family Animal Welfare, är resultaten av studien intressanta.

– Hundar har inte andra sinnen än vi människor, men de använder dem på ett annat sätt. De har inte bara ett mycket starkare luktsinne än oss, beteendestudier visar att de använder näsan för att orientera sig mycket mer än vi gör, förklarar Peter Sandøe.

(Källa: Videnskab.dk)