Hundar mot knark på krogen

Bild: Adobe Pressmaster

Hundar mot knark på krogen

Trollhättan Stad har tillsammans med stadens krögare testat att låta droghundar söka efter narkotika. Pilotprojektet har samfinansierats med Krogar mot knark.

Magnus Johansson och hans droghundar har under några helger sökt efter narkotika på stadens krogar. Ett initiativ som har varit väldigt uppskattat.

Fredrik Eriksson, ägare av Backstage, är en av dem som har varit drivande i frågan. Han ansåg att något behövde göras eftersom spåren av narkotika ökade under sommaren.

– För vår del eskalerade det. Vi hade stora problem och valde därför att lyfta frågan på det första mötet med Krogar mot knark. Hundsökningarna markerar så mycket hårdare än vad en skylt eller ett klistermärke gör. Det visar att man verkligen gör något åt problemen, säger han till Ttela.

Han tror främst att hundar som avskräckande faktor i förlängningen leder till ett minskat narkotikabruk på krogarna.

– Finns chansen att en hund kommer in så blir det i sin tur en tydlig markering. Vi brukar jämföra det med fartkameror. Man vet inte om fartkameran är i gång och på samma sätt vet man inte om hunden kommer eller inte. Eftersom risken alltid finns tänker du till innan du tar med knarket in i lokalerna.

Monica Leijon, drogförebyggande samordnare i Trollhättans Stad, ska nu kalla till möte för att utvärdera projektet och sedan fatta beslut om en eventuell fortsättning.

Krogar Mot Knark (KMK) är en metod som bygger på samverkan, utbildning och effektiv tillsyn. Visionen är att bransch och myndigheter tillsammans skapar en trygg och säker krogmiljö fri från narkotika för såväl gäster som personal. Ansvaret för det lokala arbetet ligger på respektive kommun som själva styr och driver samverkan mellan krog, tillstånd och polis.