Hundar kan också bränna sig

Bild: Adobe anamejia18

Hundar kan också bränna sig

Det är inte bara vi människor som riskerar att bränna oss i solen. Även hundar behöver solskydd på känsliga ställen.

Hundar med vit päls blir lättare solbrända än djur med mörkare päls. Det beror på att deras hud har mindre pigment och därmed också är mer känslig. På områden där pälsen är tunn, till exempel öron, nos, mage och pung är risken för att djuret bränner sig störst. Använd ett djurvänligt, gärna parfymfritt, solskyddsmedel ungefär en halvtimme före exponering, men undvik zinkoxidbaserade medel eftersom de är giftiga.

Solbränna på djur yttrar sig på precis samma obehagliga sätt som för oss – det vill säga huden blir röd och svider. Många djur försöker lindra smärtan genom att slicka sig vilket kan leda till inflammationer som tråkig följd.

– Om hunden eller katten verkar ha mycket ont eller om problemen förvärras ska man givetvis söka hjälp hos sin veterinär, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Som lindring mot solsvedan kan du lägga ett svalkande omslag.

Tyvärr slipper inte svarta och tjockpälsade djur heller undan solrelaterade problem. Deras gissel är istället att deras färg alstrar värme i högre grad och att en tjock päls värmer mer än en tunn. Att se till att alla djur får lite skugga och svalka, oavsett färg och hårlag, är förstås därför det bästa.