Hundar kan minska risken för allergi

Stock.adobe.com

Hundar kan minska risken för allergi

Hundar och katter kan minska risken för allergier hos barn. Ny forskning visar att exponering för sällskapshundar och katter redan i livmodern eller tidig barndom leder till färre fall av matallergi när barnet växer.

Över 65 000 barn har testats i en studie genomförs i Japan. Den visade att 22 procent av barnen som exponerades för husdjur hade färre födoämnesallergier än de som inte exponerades, enligt resultat publicerade i tidskriften Plus One.

Barn som exponerades för huskatter var mindre benägna att ha allergier mot sojabönor, vete och ägg och barn exponerade för hundar var mindre benägna att ha ägg- och mjölkallergier.

Tidigare studier har visat att barn som växt upp på en gård är mindre benägna att drabbas av allergier än barn i tätorter. Därför kan barn som växer upp i en ”sanitär” miljö med mindre kontakt med husdjur löpa större risk för allergier i vuxen ålder.

– För djurälskare är Japanstudien extremt uppmuntrande, säger Juris A. Grasis, PhD, biträdande professor vid University of California School of Sciences, Merced. Det bästa av allt är att du inte behöver bo på en gård eller på landsbygden för att skörda hälsofördelarna. Det räcker med att ditt barn och husdjur delar hem.

(Källa: newstextarea.com)