Hundar kan gråta av lycka

Adobe Nonna

Hundar kan gråta av lycka

Japanska forskare har upptäckt att hundar utöver att bli glada och vifta på svansen till och med kan fälla glädjetårar när de träffar sina nära och kära igen.

Forskarna ville undersöka om hundar, liksom människor, ibland gråter när de blir känslomässigt exalterade.

– Vi fann att hundar fäller tårar i samband med positiva känslor. Oxytocin, även känt som må bra-hormonet, kan spela en avgörande roll i detta, säger Takefumi Kikusui, som leder forskarteamet vid Azabu University i Japan, i ett uttalande i tidskriften Current Biology.

Forskarna gjorde upptäckten efter det att Takefumi Kikusuis ena pudel fått valpar. Han lade märke till att något i tikens ansikte förändrades när hon ammade, hon hade tårar i ögonen.

– Det födde tanken att oxytocin kan påverka tårflödet. Hormonet, som produceras i hjärnan, spelar stor roll både vid förlossningen och i samspelet mellan människor. Det stimulerar mjölkproduktionen, stärker bandet mellan mor och barn, och hos vuxna kan det också stärka parrelationen och skapa tillit till andra.

Från tidigare observationer visste forskarna att oxytocin frisätts hos både hundar och deras ägare när det interagerar med varandra. Nu ville de ta reda på om hundar gråter av lycka när de ser sin ägare igen efter en paus.

Och det var precis vad som hände – till skillnad från när hunden mötte en okänd person. Hundar verkar, enligt forskarna, producera tårar i situationer som av människor definieras som ”lyckliga”. Frågan som återstår att forska i är om hundar också producerar tårar när de utsätts för negativa känslor och smärta.

 

(Källa: RTL News)