Hundar från a till ö

Foto: Ulrika Claeson Månsson

Hundar från a till ö

Fotografen och hundpsykologen Ulrika Claeson Månsson bestämde sig för att uppmärksamma alla hundar och hundägare i gamla Skaraborg i sitt pandemiprojekt ”Från A till Ö – meriterade hundar från Skaraborg”.

Enligt Jordbruksverkets statistik finns det 25 164 hundägare och 34 852 hundar i Skaraborg. Ulrika Claesson Månsson funderade länge över hur hon skulle avgränsa projektet och samtidigt visa på bredden av hundraser som finns i området. Lösningen blev att hitta en ras för varje bokstav i alfabetet. Hunden skulle dessutom vara meriterad i någon hundsport eller genom sitt utseende och även hälsokraven för de olika raserna var meriterande.

– Bokstaven X var faktiskt inte svårast, däremot att få tag på en hund på Y som hade meriter. Det gjorde att projektet, som skulle vara klart till nyår 2021, drog ut en månad på tiden, säger Ulrika, som själv föder upp dvärgschnauzers.

Till slut hade en hundras på varje bokstav, av godkända raser i Sverige, fotograferats i olika miljöer och sammanhang.
– Det har varit ett jättejobb, men det var en fantastisk uppslutning. Det gjorde att jag fick kontakt med många hundägare och uppfödare som berättade mycket om just sin ras eller individ.

Genom projektet vill Ulrika uppmärksamma alla hundägare som tränar, sliter och jobbar för att visa vad deras ras kan.

– Jag vill visa vilken bredd vi har på våra hundar. Att ”brain and beauty” kan gå hand i hand. Att det finns så många användningsområden där våra hundar kan hjälpa oss. Och att alla hundar som inte tränar eller tävlar i någon hundsport ändå har en stor uppgift i livet – att vara vår bästa vän!