Hösttips för hundägare

Stock.adobe.com

Hösttips för hundägare

För en riktigt mysig höst tillsammans med din hund gäller det att vara förberedd och ha koll på de vanligaste höstfarorna för hundar. Här listar vi några vanliga höstfaror alla hundägare bör vara medvetna om.

Nu är det hög tid att se över reflexer och lampor. Reflexer åldras snabbt och det är därför viktigt att testa dem innan det är dags att gå ut i mörkret med din hund. Testa dina reflexer genom att gå ut i mörkret, häng upp den gamla reflexen med en helt ny reflex och lys sedan på dem på 100 meters avstånd. Reflexer som syns dåligt ska inte användas. Fundera också över hur du och din hund syns framifrån, bakifrån och från sidan när ni går ut på kvällspromenaden.

Under hösten är det många som tar med sig hunden ut i svampskogen. Vissa hundar är till och med tränade att leta svamp. Varje höst drabbas hundar av svampförgiftning. En bra tumregel är att de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar.

Ekollon i större mängd kan orsaka kräkningar, diarré och andra förgiftningssymtom hos hundar. Både ekollon och kastanjer kan orsaka stopp i tarmen. Var därför uppmärksam när du promenerar i närheten av ekar eller kastanjeträd. Ha gärna din hund kopplad och under uppsikt om du vet att den är matglad.

Fästingar kan vara aktiva även under hösten och vissa kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Förbered hunden med ett bra fästingmedel.

Låt inte din hund nosa runt och slicka på marken på parkeringar eller kring bilar. Vissa sorters kylarvätska, låsolja och bromsvätska innehåller glykol vilket kan göra din hund riktigt sjuk. Eftersom glykol är en söt vätska kan det vara lockande för hundar att slicka där vätskan spillts ut. Symtom på glykolförgiftning kan vara illamående, kräkningar, kraftigt ökad törst och vinglighet.