Hittad efter hundra dagar

Bild: Adobe annaav

Hittad efter hundra dagar

Collie-schäfern Lassy försvann i april 2021. Efter hundra dagar på vift är han äntligen hemma igen efter att ha sprungit från Borås till Skåne, en sträcka på 250 mil.

Lassy var på väg hem till sina nya ägare när han kastade sig ut ur bilen och sprang sin kos. Till en början höll han sig i närområdet, men ju fler som letade efter honom desto längre bort sprang han skriver Newsner.

Barbara Lindell, som jobbat med hundsök i flera år, ledde sökinsatsen, men Lassy betedde sig inte riktigt som andra hundar. Han var inte bara snabb, han lyckades också hitta mat på flera håll vilket gjorde att vanliga metoder som att locka med mat i fällor inte fungerade.

– Han kunde springa sex mil på en natt och åt allt från kattmat till sopor, berättar Barbara.

Till slut stannade han lite längre i ett och samma område och med hjälp av ett hägn som lokalbefolkningen byggde lyckades de till slut fånga in honom. Lassy vilar nu ut på hemlig ort, där han även genomgår en smärre bantningskur. Han har nämligen samlat på sig extrakilon under tiden i frihet.

– Många av oss har hjälpt till med hundsök i flera år och vanligtvis kanske det tar ett eller två dygn, kanske en vecka, innan man har fångat in hunden. Inte kunde vi ana att det skulle ta över tre månader, säger Barbara. Om en hund rymmer ska man inte börja jaga den och skrika, då springer de bara ännu längre bort. Ibland kanske man måste gå efter, men lämna någonting kvar på utgångspunkten, eller lägg ut mat där. Och går man efter så ska man inte ropa efter hunden utan locka mjukt. Blir det långvarigt så ring någon som vet hur man söker. Ju snabbare man gör rätt i början desto snabbare får man tillbaka hunden.

Hunden på bilden är inte Lassy.