Hemlösas djur får gratis vård

Pressbild

Hemlösas djur får gratis vård

För sjuttonde året i rad öppnar AniCura Västra Djursjukhuset i Göteborg dörrarna för en hel dag av professionell vård av hemlösas djur. Samarbetet med gatutidningen Faktum inleddes 2008 för att hjälpa personer som lever i hemlöshet och deras fyrfota vänner.

Faktumdagen har blivit en tradition för både hemlösa och anställda på AniCura Västra Djursjukhuset.

– Djur är viktiga för oss människor och för personer som lever i utsatthet kan de vara rent livsavgörande. Den kärlek, värme och trygghet som ett djur kan ge kan vara det som gör att man orkar ta sig igenom en i övrigt väldigt tuff tillvaro, säger Emma Lindblad-Åström chefsveterinär på AniCura Västra Djursjukhuset.

Det kan handla om allt ifrån förebyggande åtgärder som seniorkontroller och kloklippning till mer omfattande åtgärder som utredningar och operationer. Alla hundar och katter som kommer blir vaccinerade om djurägaren önskar det och får med sig en påse foder efter besöket. Deras hussar och mattar bjuds även på fika.

– Vi vet att man som djurägare alltid vill det bästa för sitt djur, men i vissa fall finns inte den ekonomiska möjligheten. De som startade djursjukhuset upprättade redan då en Faktumfond och en Faktumdag för att på så sätt kunna hjälpa dem som verkligen behöver det. Detta är en dag som alltid förknippas med mycket kärlek och glädje hos oss som jobbar på djursjukhuset, säger Emma Lindblad-Åström.

Samarbetet med Faktum innebär också att personer som lever i hemlöshet och socialt utanförskap kan ansöka om gratis akutvård för sina djur året runt på AniCura Västra Djursjukhuset. All vård under Faktumdagen bekostas av djursjukhuset och under resten av året används pengar från Faktumfonden för att bekosta fri akutdjursjukvård av hemlösas djur.