Hästägarnas favorithundar i stallet

Agria

Hästägarnas favorithundar i stallet

Blandrashundar är de mest populära vovvarna i stallet och leder tio-i-toppligan med flera svanslängder. Den klassiska stallhunden Jack Russell har trillat ned på listan och i stället klättrar labrador och border collie. 

Hästägarnas favorithundar i stallet är blandrashundar som leder tio-i-toppligan med flera svanslängder. Den klassiska stallhunden Jack Russell har trillat ned på listan och i stället klättrar labrador och border collie.

Agria har undersökt vilka hundraser som är mest populära bland hästägare. Sedan den senaste topplistan 2016 har det skett en del förändringar. I toppen har labrador och border collie klättrat närmare den orubbliga ettan, blandrashunden. Däremot trillar chihuahua och rottweiler ur topp-tio-listan och ersätts med australian shepard och fransk bulldogg.

– En härlig stallhund klarar sig bäst med egenskaper som snäll, tillgiven och lydig. I stallet kommer hästarna i första hand och hunden får många gånger foga sig. Det gäller att välja en ras eller individ som varken har för mycket vakt eller jakt i sig, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.

Risker i stallet

Stallet är en spännande miljö för hundar med hästbajs, katter och framför allt stora hästar. Här gäller det att hålla ett öga på riskerna som lurar. De flesta hundar som hör hemma på gården har lärt sig stallets spelregler. Trots det kan det hända att lösspringande hundar skadas om hundens jaktinstinkt vaknar och hästarna blir villebråd. Likaså gäller det för vallhunden som vill vara hjälpsam och samla flocken.

– För att undvika olycksrisken är en riktigt lydig hund det bästa alternativet, annars är det bättre att hålla den kopplad. Ett tips är att ställa en korg i en trygg hörna i stallet med god utsikt där hunden kan trivas, säger Patrik Olsson.

Hästbajs, hovrester och råttgift

Större mängder av hästbajs kan ge mag- och tarmstörningar hos hundar, försök därför undvika att den äter hästbajs. Om hästen dessutom nyligen är avmaskad kan hunden bli dålig. Kontakta veterinären om du misstänker att hunden blivit dålig.

När hovslagaren är på besök gillar många hundar att sno åt sig hovrester. Det är ofarligt under förutsättning att all söm är borttagen.

Råttgift kan vara olika farligt beroende på vilken sorts gift det handlar om. Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera och kan leda till inre blödningar, ett tillstånd som kan vara livshotande. Kontakta en veterinär om du misstänker att hunden fått i sig råttgift.

– En del hundar får i sig råttgiftet direkt, men de kan också påverkas om de fångar möss eller råttor som i sin tur fått i sig giftet, säger Patrik Olsson.

Hästägarnas favorithundar i stallet:

  • Blandras
  • Labrador
  • Border collie
  • Jack Russell terrier
  • Schäfer
  • Golden retriever
  • Dansk-svensk gårdshund
  • Tax
  • Australian shepard
  • Fransk bulldogg