Har hundar selektiv hörsel?

Stock.adobe.com

Har hundar selektiv hörsel?

Det är lätt att bli frustrerad när din hund rutinmässigt ignorerar kommandon. Det är något de flesta hundägare sannolikt kommer att uppleva någon gång, vilket oundvikligen leder till frågan: har min hund selektiv hörsel?

Människor har förmågan att fokusera på specifika ljud även i bullriga och hörbart förvirrade miljöer. Vi har kognitiva förmågor att blockera vissa ljud, men det är svårare för hundar på grund av deras neurologiska förmågor.

Hundar fokuserar på det som är viktigt för deras välbefinnande och ställer in sig på ljud som handlar om mat, deras namn och disciplin.

– Hundar kan lära sig att svara exakt på dussintals kommandon, antingen genom att man pratar med dem eller genom att använda teckenspråk. Vissa raser verkar vara lättare att träna, speciellt om de har en genetisk predisposition för att följa kommandon, som hundar inom vallgruppen, säger Laura Kretschmer, senior forskare vid Canine Hearing Education and Testing Facility och Animal Bioacoustics Laboratory.

Så det kan vara så att vissa hundar är mer skickliga på att följa kommandon. Men enligt Evan MacLean, chef för Arizona Canine Cognition Center vid University of Arizona, kanske fokus på ”selektivt lyssnande” inte är det bästa sättet att förstå varför hundar ibland inte lyder kommandon.

Han menar istället att hundar använder ”selektiv uppmärksamhet” snarare än selektiv hörsel. Enligt Evan MacLean är det möjligt för hundar att selektivt fokusera på vissa auditiva stimuli och ignorera andra auditiva stimuli som de anser vara irrelevanta.

– Positiv, konsekvent och tydlig förstärkning är avgörande för hundinlärning, säger Laura Kretschmer. Negativ förstärkning och bestraffning kan hindra hundar från att lära sig och till och med få dem att göra uppror.

(Källa: Germanic News)