Här blir det lättare att bada med hunden!

Här blir det lättare att bada med hunden!

Som hundägare är det lätt att bli frustrerad om sommaren. Hundar är bannade från många bad. Men i Halmstad lättar man nu på hundförbudet.

Det här med var man får och inte får låta sin hund bada skiljer sig från kommun till kommun. Ofta är hundarna förbjudna på alla offentliga badplatser, medan det däremot är fritt fram att låta hunden bada på andra ställen.

I Halmstad har hundar däremot varit hänvisade till en enda strand, Västra stranden. Men från och med årsskiftet är det fritt fram att bada vid stränder som inte är officiella badplatser. Och även under högsäsong, 1 maj–15 september.
– Det är många som har hört av sig till oss med önskemål om fler hundbad. Därför känns det bra att kunna erbjuda den här möjligheten, både för våra kommuninvånare och besökare. Med de nya reglerna blir det tydligt var hundarna får vara när de besöker stränder, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.
I och med att hundar numera välkomnas att bada vid stränder som inte är officiella badplatser har kommunen valt att plocka bort Västra stranden som specifikt hundbad. Skyltar med information om var hundar inte får vara finns redan på stränderna. De kommer att kompletteras med skyltar som visar var de får vara.
Det är inte koppeltvång på stranden (förutsatt att den inte ligger i ett naturreservat), men du måste ha din hund under strikt uppsikt.

– Som ansvarig för hunden måste du ha den under kontroll i din absoluta närhet och visa hänsyn till övriga strandbesökare, både människor och djur. Tänk på att många är rädda för hundar och att det finns hundallergiker. Vi vore väldigt tacksamma om hundarna som besöker stränderna är kopplade. Var även noga med att plocka upp efter din hund, säger Sofia Warpman.

Brukshundklubben har samlat tips på var du kan bada med din hund, från norr till söder.
Du hittar listan här.