Håll vovven varm i vinter

Håll vovven varm i vinter

I takt med att det blir kallare utomhus klär vi oss varmare, men även våra husdjur kan behöva ett extra lager värme på kroppen.

Hur väl din hund klarar av det kalla klimatet beror till stor del på ras, storlek och pälstjockhet. Däremot bör tassar samt det känsliga området runt bröst och mage skyddas under vintern. För att undvika köldskador finns värmebevarande kläder, till exempel hundtröjor, värmande täcken, regnjackor och hundoveraller. Tassarna kan skyddas med olika former av tasskydd, exempelvis hundskor eller hundstrumpor. Smörj också in tassarna med tassalva för att ta hand om trampdynorna.

­– Utöver kläder är rörelse en viktig komponent för att behålla värmen. Aktivera hunden fysiskt genom att promenera i ett raskt tempo och undvik att stanna till under längre stunder. En bra regel att ha i åtanke är att hundar och människor blir kalla av i stort sett samma saker, så använd sunt förnuft. Likt människor fryser hundar vid stillastående och om man är blöt. Precis som man inte ska lämna djur i bilen varma sommardagar gör man det inte heller kalla vinterdagar, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Så tar du hand om hundens tassar

  • Tvätta bort salt och grus från tassarna efter varje promenad.
  • Förebygg och behandla sår på trampdynorna med tassalva.
  • Använda vattentäta hundskor av naturgummi.
  • Klipp bort lång päls som växer mellan tårna ner under trampdynorna.
  • Se till att hundens klor är korta och fina.
  • Avlägsna klumpar och saltrester från pälsen genom en ljummen dusch efter rastning och torka noggrant med handduk.