Gör egna interaktiva leksaker

Foto: Adobe Stock

Gör egna interaktiva leksaker

Hundar älskar att leka och framförallt att få använda nosen för att snoka reda på spännande saker. Istället för att köpa färdiga (och ofta dyra) leksaker på djuraffären kan du göra dina egna interaktiva hundleksaker som din hund kommer att älska. Börja med något enkelt och öka svårighetsgraden allt eftersom, men se till att hunden får jobba på en lagom nivå. Det ska inte vara för lätt, men heller inte för svårt. Målet är ju att hunden ska lyckas lösa problemet och få sin belöning. Se också till att leksaken passar hundens storlek och att materialen inte är giftiga eller farliga för hunden.

Här kommer några tips från minadjur.com på kul och enkla saker du lätt tillverkar av sådant som redan finns hemma:

  • Sprid ut lite godsaker på golvet och låt din hund leta efter dem utan att ge order. När hunden har förstått vad det handlar om kan du långsamt öka svårighetsgraden.
  • Göm lite godis i en lös boll av tidningspapper, det är tunnare och mindre farligt om din hund skulle råka få i sig lite. Allt eftersom kan du göra bollen hårdare och ha färre bitar i den.
  • Göm godbitar i en stor kartong eller plastlåda och låt din hund hoppa in i den för att få tag på godiset. Är det för lätt kan du vända på lådan så att hunden får lista ut hur den ska välta den för att få tag i sin belöning.
  • Klipp några hål i en tom och rengjord plastflaska och stoppa i några godisbitar. Se till att det inte finns några vassa kanter runt hålen bara och ta bort plastringen kring flaskhalsen. När hunden har lärt sig att rulla på flaskan trillar godiset ut.
  • Stick en pinne genom tre tomma plastflaskor med lite godis i och häng upp dem med öppningen uppåt. För att få tag i godiset måste din hund lista ut hur den ska dra och snurra på flaskorna för att bitarna ska ramla ut.