Gör egen vätskeersättning till hunden

Stock.adobe.com

Gör egen vätskeersättning till hunden

Visste du att många hundar lider av vätskebrist? Varmt väder, intensiv aktivitet, eller sjukdomar som diarré och kräkningar är vanliga orsaker. Här får du tips på du gör egen vätskeersättning och när du behöver kontakta veterinär.

Vätskebrist hos hundar är en vanlig, men ofta förbisedd åkomma, som kan orsakas av otillräckligt vattenintag, överdriven aktivitet, varmt väder eller sjukdomar som kräkningar och diarré. Symtom som torr gom, insjunkna ögon, och minskad hudelasticitet kan vara tecken på vätskebrist, vilket kan leda till allvarliga hälsotillstånd om det inte behandlas.

Att förebygga vätskebrist är enkelt, men livsviktigt. Se till att din hund alltid har tillgång till rent och färskt vatten, särskilt under varma dagar eller efter aktiv lek och träning. Det är också viktigt att övervaka hundens beteende och fysiska tillstånd för att snabbt kunna identifiera eventuell vätskebrist.

Det är alltid bäst att rådfråga en veterinär om du är osäker på din hunds hälsotillstånd eller misstänker vätskebrist. Tidig upptäckt och behandling kan förhindra allvarliga konsekvenser och hålla din hund frisk och glad.

Du kan själv göra vätskeersättning till din hund genom att blanda vatten, druvsocker och salt. En hund behöver normalt sett cirka 0,5 deciliter vätska per kilo kroppsvikt och dygn. Vid vätskeförlust kan hunden behöva dubbelt så mycket.

Till en början kan du behöva ”mata” hunden med hjälp av en sked eller spruta, enklast via mungipan. Portionera ut vätskeersättningen som du ger hunden. För stort och snabbt vätskeintag kan leda till kräkning.

Recept på vätskeersättning till hunden

  • 1 liter vatten
  • 1 matsked druvsocker eller honung
  • 1 tesked salt

Koka upp vattnet så att vätskeersättningen blandas väl. Var noga med att låta ersättningen svalna ordentligt innan du ger det till din hund. Ersättningen ska förvaras i kylskåp och håller sig fräsch i upp till ett dygn. Sedan behöver du göra ny vätskeersättning.

(Källa: Agria)