Glasögon hjälper Ulla med hindren

Glasögon hjälper Ulla med hindren

Bordercollien Ulla visade sig vara närsynt. Det ledde till problem med bland annat hopp över hindren i agilty. Men med hjälp av nya glasögon kan hon fortsätta utöva sin sport.

Det började med att matte Johanna Mattila märkte att Ulla verkade lida av ”early take off syndrome”, det vill säga att hon hoppade för tidigt över hinder vilket ökar risken för skador.

När en tränare vid det finska agilityförbundet påpekade att Ulla kanske hade ett synfel fick hon genomgå en synundersökning, men den visade inget fel.

Johanna gav sig inte och ytterligare en undersökning vid en klinik i södra Finland, som kunde titta även på djupseende med hjälp av ett retinoskopredskap, visade att Ulla var närsynt.

– Eftersom det inte finns några glasögon för hundar att köpa i Finland bytte jag ut linserna till ett par hundsolglasögon, säger Johanna till Haparandabladet. En bekant slipade linserna till bågarna.

Ulla vande sig snabbt vid glasögonen och nu är felbedömningarna betydligt färre. Enda smolken i glädjebägaren är att Ulla inte får tävla i agility enligt reglerna i Finland som liknar de som finns i Sverige. Men Johanna ger inte upp utan tänker ansöka om dispens så att Ulla slipper gå i pension.

Hunden på bilden är inte Ulla.