Glada problemlösare

Bild: Adobe Lenti Hill

Glada problemlösare

Att lyckas lösa ett problem gör både människor och hundar glada. Det visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet.

I studien fick tolv beaglar belöning på olika sätt – antingen för att ha löst en uppgift eller ett problem eller utan att behöva göra något alls. De hundar som lyckats med sin uppgift var aktiva och viftade mer på svansen när de fick belöningen medan de hundar som inte behövt utföra en uppgift till exempel bet och tuggade på kopplet som ett uttryck för frustration.

– Resultaten, som mättes med hjälp av att jämföra hjärtfrekvens och beteende, tyder på att hundar har ett genuint intresse för problemlösning. Man har tidigare sett samma sak hos till exempel kor, och vi tror att det är en viktig funktion för överlevnad, säger Therese Rehn, en av forskarna i studien, i en artikel på Gazzine.

Själva belöningen bestod av att få godis/mat eller träffa en annan hund eller människa. Populärast var godis, därefter att få träffa en människa och minst uppskattat var att få träffa en annan hund.