Glada hundar på kontoret

Pressbild

Glada hundar på kontoret

Att ha hund på arbetsplatsen är en god idé. Här delar Doggy med sig av sina fem bästa tips på hur man får en fyrbent kollega att trivas. 

Hösten är här och att ha sällskap av hunden på jobbet är inte bara en praktisk lösning, det kan även bidra till ökat välmående för såväl hundägare och kollegor som för hunden själv.

– Vi vet av erfarenhet att hundar bidrar till en bättre arbetsmiljö! De sänker stressnivåerna och ger oss människor fler naturliga pauser i vårt arbete. Dessutom är det bra för hunden som trivs bäst när den har sällskap – det är vinn-vinn för alla helt enkelt, säger Mia Claesson, produktchef på Doggy som har flera egna kontorshundar.

 

5 tips för att få hunden att trivas på kontoret

  • Hälsa på efter arbetstid första gången. Då får hunden en chans att lära känna den nya miljön i lugn och ro.
  • Passivitetsträning är A och O. För att hunden ska kunna slappna av – och hundägare och kollegor kunna jobba ostört – är det viktig att hunden inte blir för distraherad av omgivningen. Passivitetsträna därför med hunden från dag ett för en lugn och skön arbetsdag för alla!
  • Vänta med att hälsa på kollegor. Även om det säkert är spännande med en ny fyrbent kollega, är det bra om alla kollegor inte kommer fram och hälsar under den första tiden. Att det finns människor runt omkring ska vara en naturlig del som hunden inte ska behöva lägga energi på.
  • Ta med något bekant hemifrån. För att hunden ska känna sig trygg och hemmastadd, ta gärna med något bekant hemifrån. Detta kan till exempel vara en filt eller favoritleksaken.
  • Aktivera hunden under dagen. Se till att ta med din hund på promenad, så att den inte blir understimulerad. Att få naturliga avbrott och röra på sig är dessutom hälsosamt för husse och matte också. En aktiveringsleksak är utmärkt för att stimulera hundens hjärna lite extra.

 

Det är viktigt att veta att hundar inte får lämnas ensamma utan tillsyn längre än fem timmar i sträck enligt svensk lag – och detsamma gäller kontorshunden. Enligt Jordbruksverket bör en hund rastas minst en gång var sjätte timme, ännu oftare om det är en valp eller äldre hund.