Fyrbent konsult nosar upp läckor

Pressbild

Fyrbent konsult nosar upp läckor

Cockerspanieln Bruno och hans matte tillbringade två dagar hos Borås Energi och Miljö för att hjälpa till att lokalisera vattenläckor i det kommunala VA-nätet. 

Bruno är troligen Sveriges enda sökhund som är specialiserad på att hitta kommunalt dricksvatten och därmed kunna markera där det finns eventuella läckor nere i marken. På vissa sträckor med större ledningar kan det vara svårt att hitta vattenläckor på ett effektivt sätt. Därför bestämde sig Borås Energi och Miljö för att prova läcksökning med hund.

Bruno har både fått söka på sträckor där man vet att det finns läckage och även på sträckor där man inte vet om det finns något. Under sina sök markerade Bruno ett antal platser som sedan har märkts upp för vidare undersökning på traditionellt vis.

Inför ett sök startar matte Susanne Kihl igång Bruno med röst- och teckenkommando. När hunden känner doften av dricksvatten stelnar han till och stirrar på marken och sedan på matte. Han krafsar med tassarna i marken och får beröm och sedan fortsätter sökandet efter fler markeringar.

Nu återstår det att se hur rätt Bruno har på de olika markeringarna. Läckage från ledningar kan rinna under marken och få hunden att markera på flera ställen trots att det bara är en läcka så nu är det upp till de tvåbenta att fortsätta undersökningen för att hitta läckorna.