Fuska inte med vaccinationen

Stock.adobe.com

Fuska inte med vaccinationen

En ny undersökning visar att vissa tycker att det är onödigt att vaccinera, medan andra helt enkelt glömmer bort att ta hunden eller katten till veterinären.

Många, men inte alla väljer att vaccinera sina husdjur. Nio av tio hundägare vaccinerar sina vovvar med fullt vaccinationsprogram enligt rådande rekommendationer, medan tre av tio kattägare hoppar över rekommendationen.

Det gäller att komma ihåg det övergripande syftet med vaccinationer – att förbättra djurskyddet. Att vaccinera sitt djur är en insats för alla djurs hälsa, inte bara det egna.

– I dag är sjukdomar som valpsjuka samt hund- och kattpest ovanliga i vårt land tack vare att de flesta vaccinerar sina husdjur. Att inte vaccinera är som att öppna dörren för dödliga sjukdomar som kan orsaka stort och onödigt lidande, särskilt de unga djuren är utsatta. Det är viktigt att vaccinera enligt rådande rekommendationer för ett fullgott skydd. säger Lotta Möller, veterinär på Agria.

Vacciner är ett läkemedel som utvecklas och uppdateras. Rekommendationer kan därför variera och förändras beroende på vaccin, djurets ålder samt behov efter den miljö djuret vistas i. Det kan finnas särskilda krav vid exempelvis deltagande på utställning.

För djur som åker utomlands eller importeras från utlandet tillkommer fler vaccinationer som exempelvis rabies. Det finns också tillfällen då det är mindre lämpligt att vaccinera som vid dräktighet eller vid nedsatt allmäntillstånd. Diskutera därför med veterinär angående ditt djurs behov.

Vacciner ger vanligen inte 100 procent skydd mot sjukdom, men bidrar till att lindra symtom om djuret smittas av infektionen. I Sverige finns rekommendationer angående vaccination framtagna i samarbete mellan Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap för hundar och katter.

Risken med att vaccinera är liten jämfört med risken att inte göra det. Trots det menar flera djurägare att de glömmer bort att vaccinera eller helt enkelt inte tycker att det är nödvändigt, medan en mindre grupp djurägare, framför allt hundägare, säger sig inte ha råd att vaccinera.

Grundvaccination för hund

Hundar som är grundvaccinerade mot valpsjuka, hepatit och parvovirus har ett tryggt skydd. Grundvaccinen tas vid cirka 7–8 veckors ålder. När valpen blivit 12 veckor gammal är det dags för en påfyllnadsdos, sedan rekommenderas en ny dos vid ett års ålder.

Därefter vaccineras hunden med tre års intervall. Ofta rekommenderar veterinär också vaccination mot kennelhosta. För hundar som är försäkrade i Agria ingår vaccination mot kennelhosta i en av försäkringarna.

Så här svarade djurägarna i undersökningen:

  • 71 % av kattägarna vaccinerar sin katt enligt rådande rekommendation.
  • 89 % av hundägarna vaccinerar sin hund enligt rådande rekommendation.
  • 36 % av de som inte har vaccinerat sitt husdjur svarar att de glömt bort det.
  • 38 % tycker att det är onödigt att vaccinera sitt husdjur.
  • 21 % av hundägarna menar att de inte har råd.