Snällare hundsverige

För ett #snällarehundsverige

Hundägare är ofta noga med att hunden ska uppföra sig väl och hålla god ton, men hur är det med oss själva? Nu har Svenska Kennelklubben, Agria Djurförsäkring och Fredrik Steen tillsammans tagit fram fem ledstjärnor för ett snällare samtalsklimat i hundsverige.

Återkommande kränkningar, diskriminering och mobbning kan över tid förändra vad som är norm för hur man uppför sig. Därför är det viktigt att diskutera och reflektera över klimatet mellan hundmänniskor.

– Kärleken till hunden förenar oss som valt att dela livet med människans bästa vän. Ändå kan tonen mellan oss ibland bli hård. Kanske för att vi brinner starkt för våra hundars bästa? Bakom skärmen går det fort att uttrycka sig och ibland är det lätt att glömma bort att det vi skriver kan såra någon, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.

Att vara utsatt för utfrysning, nedvärderande blickar och kommentarer leder till psykisk ohälsa och är ett allvarligt hot mot folkhälsan. Därför är det av yttersta vikt att uppmärksamma problem som finns i vår vardag och att tillsammans arbeta mot kränkningar och mobbning vid fysiska möten och på nätet.

5 ledstjärnor för Ett Snällare Hundsverige

  1. Skäll inte 
    Alla förtjänar ett trevligt bemötande. Formulera dig schysst när du tilltalar en annan hundägare, veterinär eller hundföretagare.
  2. Tänk efter före
    Självklart får du uttrycka din åsikt, men hejda din första impuls och räkna till tre. Läs det du skrivit högt för dig själv. Skulle du ha formulerat dig likadant till någon som stod framför dig?
  3. Var snäll
    Se upp med skärpan. Precis som hundar har vi människor olika temperament och personlighet. Blir du lätt irriterad? Låt inte irritationen ta över utan behåll din vänliga ton.
  4. Utgå från att andra menar väl 
    Ibland är det svårt att förstå varför hunden reser ragg. På samma sätt kan det vara svårt att tolka tonen i en skriftlig kommentar. Ta för vana att ”snälltolka” det andra säger.
  5. Scrolla vidare
    Har du inget hjälpsamt eller konstruktivt att bidra med i en diskussion är det helt okej att vara passiv. Det går fint att bara scrolla vidare!

 

Hundcoachen Fredrik Steen.