Fler husdjur överlever cancer

Pressbild

Fler husdjur överlever cancer

Våra husdjur kan också drabbas av cancer. Men cancervården har utvecklats och prognosen för ett bra hundliv eller till och med bot är bättre i dag. Att kolla upp knölar är det viktigaste för att kunna ge behandling i tid.

Cancer är en vanlig dödsorsak hos våra husdjur, framför allt när de blir äldre. Cancer hos djur yttrar sig inte alltid på samma sätt som hos människor. Därför är det viktigt att som ägare vara observant på symtomen.

– Knölar är viktigast att kolla upp. Det kan vara allt från små till större och de kan vara mjuka eller hårda. Har knölen funnits mer än 3–4 veckor bör man ta sitt djur till en veterinär för undersökning, säger Nanna Åkerlund Denneberg som är onkolog vid AniCura Djursjukhuset i Jönköping.

För att bedöma om det är en cancertumör måste veterinären ta ett prov.

– Vi behöver ta reda på vad knölen består av. En knöl kan vara helt ofarlig, exempelvis en fettknöl som man kan leva med utan att åtgärda.  Men är det fråga om cancer måste det behandlas på något sätt, ju tidigare desto bättre. De flesta knölar botas faktiskt med operation om man agerar tidigt i förloppet.

Vården för cancerdrabbade husdjur har utvecklats starkt på senare år.

– För många djurägare är cancer väldigt skrämmande och det är en viktig uppgift för oss att informera om olika möjligheter till behandling. Det är också viktigt med livskvalitet under behandling. Vi har alltid djurets välbefinnande i fokus och anpassar behandlingen efter det.

Precis som för människor finns det olika behandlingsmetoder – kirurgi, strålning och mediciner som till exempel cytostatika.

– När vi fick strålmaskinen för ett antal år sedan gjorde det en enorm skillnad. Hundar med näshåletumörer går till exempel inte att hjälpa på annat sätt än med strålbehandling. Därefter har vi fortsatt utvecklingen av våra behandlingar och kan utforma dem efter individ och cancertyp. I dag kan vi ge de allra flesta patienter ett bättre liv och i många fall bota dem, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Fakta om cancer hos husdjur

  • Cancer yttrar sig oftast i form av knölar som kan finnas överallt på djurets kropp.
  • Det finns olika slags behandlingar – kirurgi, cytostatika, strålning med flera.
  • Effektiviteten hos cancerbehandlingarna ökar och djuren behåller en god livskvalitet under och efter behandlingen.

Enligt en undersökning från YouGov uppger sex av tio djurägare att de kollar efter knölar hos sitt husdjur minst en gång i månaden.