Fira en säker påsk

Bild: Adobe Aleksandr

Fira en säker påsk

Under påsken njuter vi av påskmat, godis och vårblommor, men firandet kan vara farligt för våra sällskapsdjur. I värsta fall kan de bli förgiftade. 

En studie bland svenska hussar och mattar, som utförts av undersökningsföretaget Bryter på uppdrag av Royal Canin, visar att det är vanligt att vilja ge sina fyrbenta vänner något extra gott vid speciella tillfällen. Påsken är inget undantag. Royal Canins veterinär uppmanar djurägare att vara medvetna om vad man sticker till sin hund eller katt.

– Påskmat är generellt mycket fet och innehåller höga halter salt som kan leda till mag- och tarmproblem. Många av de maträtter vi människor äter innehåller lök vilket är skadligt för hundar, säger Karin Eliasson, legitimerad veterinär på Royal Canin.

En annan anledning till att inte ge din hund något från påskbuffén är risken för övervikt. Idag är nästan hälften av alla hundar och katter i Norden överviktiga. Det försämrar både livskvaliteten och ökar risken för sjukdomar.

– Det finns så många andra sätt att visa kärlek och omtanke på än via mat och godis – framförallt genom ditt sällskap. Här ger påskledigheten tid för extra lek och härliga långpromenader med din hund, säger Karin Eliasson. Om du vill ge något extra, välj då något med ett lågt energiinnehåll.

Är olyckan framme eller om du misstänker att ditt sällskapsdjur fått i sig något olämpligt så är det viktigt att du kontaktar din veterinär så fort som möjligt.

Faror att se upp med

Lök – både rå och tillagad lök och vitlök är giftigt för både hundar och katter, detta gäller även lökpulver som ofta finns i färdigrätter. Även små mängder lök kan vara skadligt om det ges regelbundet.

Lammstek – tillagat ben som i lammstek kan splittras när hunden gnager och ge vassa flisor som kan skada magtarmsystemet. Dessutom finns det risk för tandfrakturer och förstoppning. Rått kött och ben kan också innehålla mikroorganismer som är skadliga för hunden eller katten och även för människorna i hushållet.

Choklad – de flesta hundar är väldigt förtjusta i choklad, men kakao innehåller teobromin som är giftigt för hundar och katter. Ju mörkare choklad, desto mer teobromin innehåller chokladen. Vanliga symptom är kräkningar, magsmärtor, snabb puls och skakningar. Påskäggen i choklad bör därför hållas på säkert avstånd.

Xylitol är ett sötningsmedel som finns i tuggummin, sockerfritt godis och kan användas som alternativt sötningsmedel vid bakning. Tänk dock på att xylitol är giftigt för hundar. Xylitol kan öka insulinfrisättningen och leda till att blodsockret sänks snabbt, med allvarliga följder.

Ojäst deg – var noga med att inte låta hunden få möjlighet att äta deg eftersom den fortsätter att jäsa i en varm djurmage. Då bildas alkohol som kan göra sällskapsdjuret berusat, magen kan även bli kraftigt svullen och göra ont.

Påskpynt – påskris, påskfjädrar och prydnadskycklingar kan uppfattas som roliga leksaker för både katt och hund. Men om ditt sällskapsdjur får i sig det av misstag kan det leda till besvär i tarm och mage. I värsta fall kan det fastna i halsen eller magtarmssystemet och ge sårskador beroende på vad det är tillverkat av.

Vårblommor – påskliljor tillhör inte de äkta liljorna men är också giftiga, för både hund och katt. Andra vårblommor som är giftiga för hund och katt inkluderar tulpaner och hyacinter. Här är det speciellt löken som är giftigast och framför allt hundar som gräver upp nyplanterade lökar kan vara i riskzonen.