Fear Free hos veterinären

Stock.Adobe.com

Fear Free hos veterinären

Fear Free är ett initiativ som startades 2016 av den amerikanske veterinären Marty Becker. Det syftar bland annat till att på alla sätt minimera de negativa upplevelser djur kan ha i samband med ett veterinärbesök.

Ett veterinärbesök innebär många intryck från personal, lokaler, andra djur och djurägare i form av ljud, ljus, dofter, rörelser, hantering med mera. Inom Fear Free är målet att bli medveten om och arbeta för att minska den negativa effekten som dessa upplevelser kan ha på ditt djur.

Genom att minska djurets negativa upplevelser hos veterinären minskar rädsla, oro och stress vilket i sin tur minskar risken för negativa associationer till miljön på djursjukhuset och det veterinären gör med djuret (undersökning, fasthållning, lyftande av tassar med mera). Djuren blir lättare att hantera och undersöka, undersökningar går snabbare och det är säkrare både för djurägaren och personalen.

Certifiering inom Fear Free finns för all djurhälsopersonal samt för hundtränare, hundfrisörer och andra som arbetar med hundar och katter.

Fear Free tips för hund

• Se till att din hund är välrastad och aktiverad innan veterinärbesöket (undantaget om ditt djur ska göra ultraljudsundersökning av buken
då hunden inte ska ha kissat på 3–4 timmar).

• Undvik om möjligt att göra saker som är obehagliga, och som inte måste göras precis innan veterinärbesöket, till exempel klippa klorna.

• Om du har en hund som ogillar att bli hanterad av veterinär, men som gärna blir hanterad av dig, kan du till exempel väga hunden hemma och eventuellt också ta tempen. Då kan du ibland slippa göra det på veterinärkliniken.

• Det finns kosttillskott som kan verka rogivande och hjälpa till att dämpa stressnivån inför veterinärbesöket, till exempel Zylkene. Börja gärna ge detta ett par dagar innan besöket om möjligt.

• Låt gärna hunden vara lite hungrig inför veterinärbesöket. Ta med favoritgodiset under förutsättning att din hund inte behöver vara fastande eller är dålig i magen.

• Förbered resan genom att ta med en filt hemifrån i bilen (som också kan tas med in till veterinären). Spraya gärna filten med hundens rogivande feromon (Adaptil) en stund innan avresa.

Du hittar fler tips här.

(Källa: Evidensia Djursjukhuset Västerort)