Fästingjakt i norra Sverige

Fästingjakt i norra Sverige

Bor du i norra Sverige? I så fall kan du göra en insats genom att gå på fästingjakt i sommar!Vi har tidigare skrivit om att man ska vara extra uppmärksam om man hittar ovanliga och ovanligt stora fästingar. I så fall kan man ta kort på dem, mejla in bilden till Statens veterinärmedicinska anstalt och sedan lägga in fästingen i en påse i frysen i avvaktan på svar. Läs mer om det här.
Men nu går man ut med ytterligare en efterlysning. Den här gången gäller det enbart fästingar från Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.

Bakgrunden är att man 2018 hittade ett 20-tal tajgafästingar, Ixodes persulcatus, som är en ny art för Sverige. Fästingarna hittades både längs kusten och i inlandet norrut. Just den här fästingen bär på en farligare typ av TBE-virus (fästingburen hjärnhinneinflammation) än den vanliga fästingen och sjukdomen kan smitta mellan djur och människa.

Gör så här: gå in på sva.se och fyll i ett formulär. Lägg fästingen i en plastpåse (lever den så frys den först i en timma), sedan i ytterligare en plastpåse. Blodfyllda fästingar läggs först i lite hushållspapper, sedan påsar. Posta till: Statens veterinärmedicinska anstalt, 751 89 Uppsala. Glöm inte att skriva ditt namn, din adress och ditt mobilnummer på en lapp i paketet.