Färre plockar upp efter hunden

Bild: Pressbild

Färre plockar upp efter hunden

Ser du allt fler bruna högar i vägkanten eller i värsta fall på trottoaren? I dag säger endast 68 procent att de alltid plockar upp, medan motsvarande siffra för tre år sedan var 91 procent. Trots det är svenskarna bäst i Norden på att plocka hundbajs.

Drygt var fjärde hundägare menar att de plockar upp om hunden bajsar på trottoaren eller annan gångväg. Medan 5 procent aldrig plockar upp. Att inte plocka upp efter hunden är brottsligt och kan ge böter.

– Det är allvarligt att färre plockar upp efter hunden om man vill värna om en positiv inställning till hundar. Det är viktig att ta ansvar för sin hund hela vägen för att alla i samhället och hundar ska trivas tillsammans, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Men jämfört med våra nordiska grannländer leder Sverige ändå i och med att 68 procent av hundägarna alltid plockar upp efter sin hund, motsvarande siffor är i Finland 37 procent, Danmark 59 procent och i Norge 58 procent.

– Man kan säga att vi är nordiska mästare i hundbajsplockning, även om vi blivit sämre de senaste åren, säger Patrik Olsson.

Av de som plockar upp säger 68 procent att de vill vara en ansvarsfull hundägare, medan 78 procent gör det för att andra inte ska trampa på avföringen. En stor grupp, 56 procent, tycker också själva att det ser snuskigt ut och vill göra rent efter sig. Hela 24 procent plockar upp eftersom de tror att bajset är smittsamt, men finns det verkligen en smittrisk?

– Det är ovanligt eftersom majoriteten av de svenska hundarna är vaccinerade och därmed minskar smittorisken av framför allt parvovirus och andra smittsamma sjukdomar. De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor, säger Patrik Olsson.

De flesta hundägare slänger påsen i en offentlig papperskorg, 70 procent. Och ungefär var tredje tar med påsen hem och lägger den i hushållsavfallet.

Plocka upp hundbajset så här:

  • Använda nedbrytbara bajspåsar.
  • Om hunden bajsar mer än en gång per promenad är det enkelt att använda samma påse två gånger.
  • Släng alltid påsen i en papperskorg (alltför ofta ligger de på marken).
  • Om du av någon anledning glömt påsen hemma, ta en pinne och peta in bajset under en buske eller ned i ett dike där risken är minimal att någon sätter sin fot.
  • Kika på din kommuns hemsida för att se lokala regleringar.

Undersökningen genomfördes på Agrias initiativ av företaget Xtreme under 2022 med svar från 582 hundägare.