Farliga julgodsaker

Bild: Adobe Photo-SD

Farliga julgodsaker

Julskinka, russin, choklad, presentsnören och paket. Det finns många frestelser under julen som är giftiga och farliga för hunden. Här listar vi vad du som hundägare behöver hålla ett extra öga på.

Julen är en härlig tid även för hunden med tid för lek, mys och långa promenader. Samtidigt gäller det att tänka lite extra på vad som kan locka en lekfull och matglad fyrfota familjemedlem.

– Varje jul får hundratals hundar besöka veterinär med akuta besvär som många gånger hade gått att undvika, säger Lotta Möller, legitimerad veterinär.

Oavsett om julen firas hemma eller borta, håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – choklad, degar som står och jäser och salt julskinka kan snabbt försvinna ned i hundens mage. Gör en snabb riskbedömning innan hunden släpps fri på festen hos släkt och vänner som inte är hundvana. Ta med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.

Julgodsaker som är farliga för hunden

  • Julskinka – Hunden mår inte bra av fet och salt mat i stora mängder.
  • Mörk choklad – Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden.
  • Jäsande degar – Saffransdegar som slukas hela fortsätter jäsa i hundens mage och kan orsaka alkoholförgiftning.
  • Nötter – Stora nötter med skal är svåra för hunden att bryta ner och kan fastna i tarmen.
  • Russin – Russin och vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hund.
  • Köttbullar med lök – Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund.

(Källa: Agria)