Få hundägare kan göra hjärt-och lungräddning

Bild: Adobe Katja

Få hundägare kan göra hjärt-och lungräddning

En ny undersökning från AniCura och YouGov visar att 73 procent av hund- och kattägare saknar kunskap om hur man gör hjärt- och lungräddning på sitt husdjur.

Den 16 oktober uppmärksammades internationella ”Restart A Heart Day” världen över. Men många djurägare har inte koll på att det finns motsvarande hjälp för deras husdjur. Endast var fjärde hund- och kattägare vet hur man utför HLR på sitt husdjur.

– Att som djurägare ha kunskap om hur man utför hjärt- och lungräddning på sin hund kan vara livsavgörande. Precis som för oss människor så är det viktigaste när en hund slutar andas att man agerar snabbt, säger Johanna Miemois, veterinär på AniCura och certifierad instruktör för hjärt- och lungräddning på djur.

Om hunden inte andas och man inte känner dess puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas omgående. Det första man ska tänka på om husdjuret slutar andas är att fria luftvägarna.

– Kontrollera först om något fastnat i halsen genom att försiktigt trycka ned tungan för att inspektera svalget. Men här är det viktigt att man aktar fingrarna och är försiktig. Det är lätt att själv drabbas av panik om man inte har tillräcklig kunskap, säger Johanna Miemois.

När man sett till att hunden har fria luftvägar kan man påbörja HLR genom bröstkompressioner och konstgjord andning. Metoderna skiljer sig något åt beroende på djurets storlek. Det kan således vara bra att lära sig om just sitt eget djur så att man kan känna sig förberedd vid en akut situation.

Första hjälpen tips!

  • Läs på om hur du utför hjärt-lungräddning på just ditt djur.
  • Det viktigaste är att våga agera! Alla kan försöka rädda liv.
  • Transportera djuret så snabbt som möjligt till närmaste veterinär – se till att du har telefonnummer och adresser tillgängligt i telefonen.
  • Om djuret satt något i halsen, tryck ned tungan och dra ut föremålet eller gör Heimlich manöver. Var försiktig så att du inte blir biten!

Här kan du se en film om hjärt-lungräddning på hundar:
https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/hjart–och-lungraddning-hund/