Ett klipp för pälsklingen

Foto: Adobe Stock

Ett klipp för pälsklingen

Olika hundraser har olika päls och det gäller förstås att sköta om den på bästa sätt. Långhåriga och lockiga pälsar kräver ofta mer arbete i form av klippning, borstning och bad. Välj ett bra schampo och balsam med rätt ph-värde för hundens hud. Glöm heller inte att skölja hunden ordentligt efter schamponeringen.

Strävhåriga pälsar ska trimmas, inte klippas, eftersom en klippt päls med tiden blir glanslös, mjuk och suger åt sig smuts och vatten. En trimning innebär att de döda pälsstråna i det översta pälslagret plockas bort, antingen med hjälp av fingrarna eller med en trimkniv. Det är svårt att göra själv så lämna istället över det jobbet till en duktig hundfrisör.

Korthåriga hundar är enklare att hålla rena, ibland räcker det med att bara torka av päls och tassar efter en promenad. Låt hunden få ett bad med jämna mellanrum för att få bort döda hudceller och hålla pälsen mjuk och glansig.

Alla hundar, oavsett ras, bör borstas regelbundet för att hålla pälsen i trim. Använd gärna ett spray- eller moussebalsam som du försiktigt gnuggar in i pälsen. Framför allt långhåriga och lockiga hundar behöver mycket balsam för att undvika tovor.

Bra verktyg att ha hemma

  • Kam med roterande, sviktande piggar som lätt går igenom pälsen.
  • Pälsborste med slipade runda toppar.
  • Karda gärna en böjbar eftersom den är ergonomisk och snäll mot både din hund och dina handleder.
  • Klotång av bra kvalité.
  • Klippmaskin för långhåriga raser. Satsa på en lite dyrare variant för hållbart och snyggt resultat.
  • Pälssax för lättare klippning av tassar och öron.

(Källa: Allergenius)