En av tio hundar allergisk

En av tio hundar allergisk

Har din hund börjat klia och riva sig på ett sätt som känns lite onormalt? Då kan den vara allergisk.

Mer än var tionde hund har någon form av allergi. Men det kan dröja ett eller ett par år innan besvären uppträder, så det gäller att vara vaksam.

– En allergisk hund får mer eller mindre intensiv klåda, vilket kan yttra sig i att djuret river sig med tassarna, slickar sig eller naggar sig. Allergi hos hundar debuterar vanligen från 1–2 års ålder men kan även börja tidigare. Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, säger Rebecka Frey, veterinär på AniCura.

Precis som hos människor så är det pollen, kvalster och födoämnen som kan ställa till det. Var tredje hund som är allergisk mot kvalster har även en överkänslighet mot något födoämne, vanligtvis protein.

Om man misstänker födoämnesallergi kan man få pröva med att utesluta den vanliga maten under en testperiod och ge hunden en ny proteinkälla i stället. Det tar cirka 8–10 veckor att utreda samtidigt som hunden hålls på en strikt diet.

Hundar kan, precis som människor, få så kallade allergivacciner som gör att immunförsvaret lättare tål olika ämnen. Men man får räkna med att det är en livslång sjukdom.