Devil räddade 5-årige Bill

Foto: Måns Engelbrektsson

Devil räddade 5-årige Bill

Treårige dobermannen Dobsforsport Devil har utnämnts till Årets bragdhund 2020 efter att ha larmat när familjens femåring satt i halsen. Genom sitt ingripande förhindrade Devil en händelse som kunde slutat riktigt illa.

Det var i somras som Devil påkallade matte Johanna Palsos uppmärksamhet när hon stod i köket och lagade mat hemma i Gnesta.
– Vår son Bill satt i vardagsrummet och spelade när Devil plötsligt började skälla och springa mellan köket och vardagsrummet, berättar Johanna. Jag trodde först att han och Bill lekte med varandra men när jag tittade in vardagsrummet var Bill blå i ansiktet.

Hon lyckades få loss den godisbit som fastnat i halsen på Bill och kunde sedan åka till sjukhus för att kolla att allt var okej med sonen.
– Hade inte Devil börjat skälla hade vi aldrig upptäckt det.

Eftersom Stockholm Hundmässa är inställd fick Devil ta emot sitt välförtjänta pris på Kringlaskolan i Södertälje där Johanna arbetar. Devil fick utöver medalj också ett stort, smarrigt tuggben, en skön Biabädd samt en årsförbrukning av foder från Royal Canin. Agria Djurförsäkring skänker 20 000 kronor till en organisation som pristagaren själv väljer. Johanna valde att pengarna ska skänkas till Hundstallet i Stockholm.

 Juryns motivering
”Devil, en treårig dobermann, har genom sitt självständiga agerande gjort en hjälteinsats.
Devil har uppmärksammat matte på en kritisk situation då familjens femårige son satt godis i halsen. Hunden har agerat instinktivt och ihärdigt och utan att ge sig lyckats avvärja en händelse som kunde slutat på ett helt annat sätt.”

Juryn bestod av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin, Agria Djurförsäkring

Foto Måns Engelbrektsson